Пеевски: Пълна и безусловна подкрепа към ръководството и екипа на „Пирогов“

ДПС застана зад медиците от „Пирогов“ и изрази възмущението си от случая с Мустафа Емин, член на „Да, България“ и съветник на военния министър Тодор Тагарев.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски защити директора на спешната болница „Пирогов“ и медицинския екип, след като проверката и писмените показания на шестима медици потвърдиха вербалната агресия от страна на Мустафа Емин.

„Проследявайки събитията от последните дни, свързани с „Пирогов“, изразявам пълната си и безусловна подкрепа към ръководителя на болницата д-р Валентин Димитров и целия екип на „Пирогов“ срещу недопустимата арогантност и агресия, на които са подложени. Смятам, че всички ние сме длъжни да изразим ясно и високо непримиримостта си към това самозабравили се чиновници, като Мустафа Емин, политици и каквито и да са се самонарекли, да си позволяват да унижават и обругават български лекари и медицински сестри, изисквайки „специално“ привилегировано отношение, използвайки позициите си за оказване на натиск и принуда“, коментира Пеевски, цитиран от пресцентъра на ДПС.

„Още по-малко е допустимо това, че вместо да понесе отговорност за допуснатата грешка и нарушение, се прави опит целият този срамен за извършителя случай да се пренесе на политическото поле“, добавя той, предвид опита на политици и общественици от ДБ да потърсят скрита политическа атака и преднамереност в действията на „Пирогов“ с огласяването на случая.

Пеевски, който беше сред най-големите дарители на „Пирогов“ по време на COVID-пандемията, припомни, че именно те изнесоха на плещите си голямата тежест от борбата със заразата.

„Нашите лекари и медицински работници изнесоха на плещите си кошмара на Ковид пандемията. „Пирогов“ и екипите му винаги са на първа линия при най-страшните бедствия, катастрофи и трагедии. Те заслужават единствено нашия респект и уважение!“, категоричен е депутатът от ДПС.

По-рано на скандала реагираха и от ГЕРБ – Бойко Борисов поиска оставките и на Тодор Тагарев, и на съветника му Мустафа Емин. Председателите на комисията по здравеопазване и по отбрана Костадин Ангелов и Христо Гаджев, които получиха документацията от проверката по случая, също изказаха възмущението си от злоупотребата със служебно положение на съветника на Тодор Тагарев. Зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин също отправи апел за оставки. Премиерът Николай Денков обаче се въздържа, като се усъмни, че може да е имало скрита атака. Все пак Денков каза, че ако се потвърди недостойното поведение на служителя на МО, то е редно той да си ходи от ведомството. Самият Тагарев пък преди ден обяви, че всички са реагирали прекалено емоционално по случая и очаквал да види записа от случката преди да вземе решение.

Министърът на отбраната преди това изпрати и писмо до здравния министър, с което изисква да му предоставят списък с имената на хората, които поддържат официалната страница на „Пирогов“ във Фейсбук, отговорни за публикуването на личното мнение на една от медицинските сестри, която първа разказа как Мустафа Емин е заплашвал медиците и е настоявал да извадят дете в тежко състояние от шокова зала, за да бъде вкарано неговото. Според Тагарев това, че случаят е огласен от пироговци, уронило престижа на МО.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.