Пеевски настоя правителственият „Еърбъс“ да прибере блокираните в Израел българи

Депутатът от ДПС Делян Пеевски настоя за трети полет на правителствения „Еърбъс“, който да прибере блокираните в Израел още 65 българи. Толкова са нашите сънародници, които не са успели да си дойдат с първия и втория полет, който организира държавата.

„Призовавам правителството и посолството ни в Израел да върнат в родината всички желаещи български граждани. Като още веднъж отчитаме перфектната работа на правителството – вицепремиера Мария Габриел и транспортния министър Георги Гвоздейков и ръководството на Народното събрание за успешно прибиране на наши сънародници от Израел, сме силно загрижени от информацията за още бедстващи българи в зоната на военните действия“, написа в профила си във Фейсбук депутатът от ДПС.

„Призовавам и настоявам да бъдат предприети необходимите действия за изпращането на трети полет от българската държава, който да прибере невредими българските граждани, блокирани в Израел – българският футболен национал Йоан Стоянов, групата от 65 български гражданина, за която г-жа Параскева Пейчовска сигнализира през медиите, както и всеки, който желае да се прибере в България“, заяви Пеевски.

„Настоявам българското посолство в Тел Авив и консулската служба към посолството за активна комуникация с нашите сънародници, с една единствена цел – успешното им завръщане в България“, добави той.

По Нова тв българката Параскева Пейчовска, която е омъжена в Израел, потърси помощ да се евакуира със семейството си от страната. От посолството ѝ казали, че няма как да пристигне трети самолет. Самата Параскева Пейчовска е направила списък с 65 българи, които очакват спасение.

„От консулството казват, че искат да пратят трети самолет, но от Израел не им разрешават“, посочи Пейчовска.

„Приоритетът ни бе да изтеглим нашите съграждани от Израел. Да, ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, това ще има отражения и трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима. „Най-важното е, че успяхме бързо да изтеглим българските граждани от Държавата Израел“, заяви по-рано премиерът акад. Николай Денков и поясни: „Имаме готовност за допълнителен полет за евакуация на българи от там, ако има желаещи“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.