Папа Франциск иска да бъде погребан извън Ватикана

Папа Франциск, който избягва голяма част от разкоша и привилегиите на Ватикана, реши да опрости значително сложните ритуали за папско погребение. Съгласно предприетите стъпки Франциск би бил първият папа, който от повече от век насам ще бъде погребан извън Ватикана, предаде Ройтерс.

Франциск, който в неделя навършва 87 години, разкри плановете си за погребението си в интервю за мексиканската телевизия „Ен плюс“ по случай празника на Дева Мария от Гуадалупе. 

В интервюто, записано преди папата да отслужи литургията в базиликата „Свети Петър“, Франциск изглежда възстановен от бронхита, който прекара неотдавна. Пред интервюиращия го журналист папата се смее, докато обсъжда разнородни теми, сред които и такива за здравето му, миграцията, отношенията му с предшественика му Бенедикт Шестнадесети. Той говори и за плановете си за задгранични пътувания. Главата на Римокатолическата църква казва, че се надява да осъществи три пътувания през следващата година – до Полинезия, Белгия и първото си посещение в родната Аржентина след избирането му за папа през 2013 г.

Франциск разкри, че работи с церемониалния ръководител на Ватикана, за да опрости сложните и пословично дълги папски погребални ритуали, които са били използвани за неговите предшественици, предаде БТА.

Той също така заяви, че поради предаността си към Мария, Божията майка, е решил да бъде погребан в римската базилика „Санта Мария Маджоре“, където по традиция той ходи да се моли преди и след всяко едно от задграничните си пътувания. 

В продължение на повече от 100 години тленните останки на папите са били полагани в подземията на базиликата „Свети Петър“ във Ватикана, отбелязва Ройтерс.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.