Пълна лудница! Всяка община ще си решава какъв параван параван за гласуване да сложи

Серията от недомислици около скоростно прекроения от ГЕРБ, ДПС и БСП Изборен кодекс не спира дори и по време на предизборната кампания. Кабинетът на Гълъб Донев помогна за новия казус: всяка община ще може да има различен параван за гласуване.

Параваните са съоръженията, които ще заменят тъмните стаички, в които гласувахме до април 2021 г. Нововъведението е на т. нар. „хартиена коалиция“, която ги въведе с промените в ИК. В текстовете обаче няма никакви допълнителни уточнения с какви размери да бъдат, как да са поставени и най-общо как да изглеждат параваните.

След разпускането на 48-ото НС „топката“ отиде в Министерския съвет, който традиционно се занимава с техническото обезпечаване на вота. От Централната избирателна комисия (ЦИК) тогава направиха предложение параваните да се изработват централизирано и, респективно, да бъдат еднакви в цялата страна. Служебният кабинет обаче отхвърли идеята и заради това на вота на 2 април ще може секциите в страната да бъдат с различни паравани.

Общините да се оправят, грубо казано„, коментира днес решението на МС зам.-председателката и говорител на ЦИК Росица Матева в предаването „Твоят ден“ по Нова нюз.

Относно видеонаблюдението ЦИК предвижда да бъдат разписани подробни указания. Към момента се очаква да се снима кутията, от която се вади бюлетината, както и цялата бюлетина с отбелязания на нея вот.

Вчера „Информационно обслужване“ избра модела смартфона, с който ще става видеонаблюдението – Моторола Е13. Такива телефони ще има във всички секции в страната. Очаква се 15% от секциите да останат без видеонаблюдение в реално време заради проблеми с интернета. От тях все пак ще има записи, които ще се качват на специална платформа в интернет с приоритет.

Матева коментира и промяната в протоколите – на тези избори за преференциите, получени от хартиено и машинно гласуване няма да се сумират от СИК, а в районните комисии. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.