Пълен шок! „Възраждане“ предлага за гуверньор на БНБ човек, който подкрепя въвеждане на еврото

В тотален шок изпаднаха избирателите на „Възраждане“, след като председателят на партията Костадин Костадинов предложи за гуверньор на БНБ човек, който открито подкрепя въвеждането на еврото в България.

Това се случва само ден след като от националистическата формация поискаха депутатите да разгледат и гласуват инициирания от „Възраждане“ референдум левът да остане разменна валута у нас, вместо да приемем еврото.

На брифинг в парламента лидерът на партията Костадин Костадинов номинира д-р Любомир Христов за шеф на БНБ. Христов изтъкна, че ако бъде избран за гуверньор на БНБ, ще бъде независим от политическата партия, която го издига.

„Ако получа подкрепата на народните представители в пленарна зала, смятам да работя стриктно в рамките, правомощията и задълженията на Закона за БНБ, така че в моя мандат тя да остане българска и народна.“

Той отказа да коментира концепцията си за управление на БНБ и добави, че ще го направи по време на изслушването си в ресорната бюджетна комисия.

Изненадващо обаче кандидатът на Костадинов за гуверньор се противопостави на партийната позиция срещу приемането на еврото. Любомир Христов заяви, че въпросът за референдума на „Възраждане“ е смислен и го подкрепя.

„Аз съм „за“ въвеждането на еврото в България тогава, когато страната е готова“, заяви той, цитиран от Офнюз..

По думите му приемането на валутата през 2025 г. е преждевременно, защото сега имало незаслужаващо голям риск. Той добави, че това трябва а се случи, когато доходите в България се доближат до средните за ЕС.

На свой ред Костадинов заяви, че партията му била демократична и се чували различни мнения. Той каза още, че след 20 години – периодът, с който „Възраждане“ опитва да отложи приемането на еврото, ако Христов все още е гуверньор на БНБ, можело той да ги убеди за ползите от еврото, а могло и те да убедят него в рисковете.

Припомняме, че за пореден път „Възраждане“ говорят едно, а вършат съвсем друго. По време на ковид пандемията, депутатите на Костадин Костадинов масово призоваваха народа да не се ваксинира, а самите те се оказаха ваксинирани. След това се обявиха срещу въвеждане на еврото, но се оказа, че масово банковите им сметки са в евро.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.