Пак греда: Гаф с проект за автомати за лекарства

Проект на наредба, с който се разрешава продажбата на лекарства с рецепта през автомати извън аптеки, бе публикуван за обществено обсъждане и часове по-късно свален. Мистерията се разигра на фона на изненадващото уволнение на зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков вчера за забавени важни мерки в областта на здравеопазването и недоволство на депутатите от ПП-ДБ към действията на здравното министерство около изготвянето на нова здравна карта на страната.

В ден с изобилие от здравни новини, вчера МЗ публикува за обществено обсъждане проект за промени в наредба на министерството, с който се предприемат смели стъпки за регламентиране на продажбата на лекарства с рецепта през автомати.

Проектът предвиждаше такива автомати да могат да се разполагат извън аптеки, макар и при специални условия – автоматът да има възможност за аудио-визуална връзка с магистър-фармацевт. Часове по-късно документът изчезна от сайтовете за обществено обсъждане.

Целта на промените бе да се реши проблемът с достъпа до лекарства в населените места, където няма дори и една аптека. Проектът обаче противоречи на закона за лекарствените продукти, в който пише, че търговията на дребно с лекарствени продукти се извършва само в аптеки и дрогерии по реда на този закон.

Затова публикуването му за обществено обсъждане буди недоумение. Законът сега допуска само едно изключение от правилото – когато в населеното място няма аптека, лекарите и стоматолозите могат да съхраняват и да продават лекарствени продукти, но само ако са получили разрешение за това. Поради това вендинг машини за лекарства без рецепта има в редица градове, но никога извън аптеки.

ДЕЖА ВЮ

Подобен опит да се допуснат автомати за лекарства с рецепта извън аптеки бе направен по странен начин и преди три години.

Тогава правителството на Бойко Борисов одобри проект на меморандум за разбирателство с фирма, в който зад фасадата на „виртуален високотехнологичен център за контакти с клиенти“ се криеше именно въвеждането у нас на същите автомати за лекарства с възможност за видео консултация с фармацевт. Фирмата не беше случайна – свързваха я с Веселин Марешки и Йордан Цонев.

След като се надигна възмущение, че се заобикаля ограничението на закона, инвеститорът сам се отказа от проекта и го оттегли, защото не желаеше да работи по съществуващите правила, т.е. да продава само продукти без рецепта като парацетамол и пр.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.