Падение: Крадци изкъртиха бастуна на Пенчо Славейков

Бронзовата фигура на Пенчо Славейков пред родния дом на поета в Трявна осъмна без бастун тази седмица.

В същата нощ и фонтаните в града бяха оцветени в лилаво. Очевидно става дума за вандализъм, информирани са компетентните органи, а фигурата на Славейков ще бъде възстановена, ангажира се кметът на града Силвия Кръстева пред съгражданите си в социалната мрежа фейсбук.

Засега не е ясно как и кой е отрязал бастуна от скулптурата на Пенчо Славейков. Известно е, че той страда от недъг, заради който винаги се е придвижвал с бастун, заради това и на фигурата пред родния му дом е увековечен с бастун.

Днес ръката на поета сякаш е увиснала във въздуха, а в Трявна недоумяват кой е посегнал на светинята. Най-лошото е, че злосторниците може и да не бъдат открити, тъй като в района нямало охранителни камери, казаха от Община Трявна.

Посегателството върху фигурата на Славейков не е единственото, на което вандали са посегнали. Фонтаните в града осъмнаха в лилаво, а зам.-кмет лично извадил от водата шише с мастило. В най-кратки срокове водата ще бъде източена, казаха от Общината в града.

Автор на бронзовата фигура на Пенчо Славейков е габровският скулптор Адриян Новаков. Фигурата е открита през 2019 г. Парчета от бастуна на поета са били намерени в близост до къщата му, прибрани са, а кметът на Трявна е разговаряла с Новаков и в най-кратки срокове фигурата ще бъде възстановена в първоначалния си вид, написа Силвия Кръстева във фейсбук.

Вандализмът в Трявна е слабо познат. Подобни прояви там почти няма, каза за „За истината“ служителят за връзки с обществеността Юлияна Цанева, за която подобни прояви са по-скоро прецедент.

По случая е сигнализирано Районно управление на МВР – Трявна.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.