ПАДЕНИЕ: Конституционалист вещае опит за кабинет на ГЕРБ-ПП

„Реакцията на президента беше очаквана, след като вероятно се е запознал с изтеклите записи“. Това коментира конституционалистът проф. Пламен Киров по повод връчването на втория мандат на ПП-ДБ и поведението на Румен Радев вчера.

Президентът изпълни Конституцията, но изрази своето мнение, тъй като една политическа сила опита да вземе властта на абордаж, каза проф. Киров по БНР и посочи, че българският президент не е деполитизиран:

„По Конституция той само не може да участва в ръководството на партии, но може да членува в тях. Според мен всичко беше премислено, доста точно режисирано, забелязвате езика на тялото, на жестовете. Той не им подаде ръка, държа ги прави, след което „ходом марш“ и излезе от залата“.

Подобен бе и случаят с президента Петър Стоянов и мандата на БСП през 1997 г., макар и да има различни трактовки за това какво се е случило, припомни Киров. Според него моралът не е коректив на действията на ПП-ДБ и те ще се опитат да осъществят мандата.

„Твърдо е намерението да се опита всичко, за да се получи властта, друг е въпросът дали ще успеят, тъй като размразяването на преговорите не е едностранен акт“, заяви проф. Киров.

Според Пламен Киров вчера Атанас Атанасов е направил несполучлив опит да оправдае говоренето във връзка с шефовете на службите: „Практиката е малко по-различна и той много добре я знае. Никоя партия, преди дойде на власт, не си позволява да уточнява с никакви посолства кой ще седне на столовете на ръководителите на тези особени служби. това става по един институционален път, свързан с достъпа до класифицирана информация – както в НАТО, така и в ЕС“

По думите му няма основание за импийчмънт на президента. „За да започне процедура по импийчмънт, трябва 2/3 мнозинство в парламента, след което ще отиде в Конституционния съд, където ще катастрофира. Това е политическо говорене“.

„Говоренето как да прецакаш партньора си не е нормално и ми се струва, че сме паднали много ниско“, посочи още конституционалистът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.