От 1 октомври край на опашките при педиатрите за бележка, поне за учениците

От 1 октомври настоящата хартиена извинителна бележка за учениците се заменя с електронен документ, обяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, който представи процеса по издаване на електронна медицинска бележка за извиняване на отсъствия поради здравословни причини на учениците от I до XII клас.

„От лекаря до училището бележката ще пътува електронно и автоматизирано“, обясни министърът. Той подчерта, че настоящата реформа ще бъде от полза както за лекарите и учителите, така и за учениците и техните родители.

Въвеждането на електронната бележка е ярък пример за това какво може да бъде направено в бързи темпове, когато имат ясно поставена цел, посочи Александър Йоловски.

Електронната медицинска бележка няма да се издава без преглед при специалист, добави министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. По думите му електронизацията на медицинската бележка ще допринесе за по-добрата статистика – да се види колко такива бележки се издават и по-важното – колко често боледуват децата.

Според него не е нужно детето да се реди отново на опашка пред лекарския кабинет след периода на боледуване. Министърът заяви, че такова е и мнението на Българския лекарски съюз (БЛС). Ще се обсъжда как това да стане, добави Хинков.

От БЛС приветстват въвеждането на електронния медицински документ за ученици. Бихме искали такива стъпки да се случват по-често и по-бързо, каза председателят на лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

На въпрос безплатно ли ще бъде издаването на електронната медицинската бележка, здравният министър каза: „Безплатно беше досега, безплатно ще бъде и в бъдеще“. На уточняващо питане за случаи, при които лекарите казват, че медицинската бележка не е включена в основния пакет дейности, покривани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), д-р Маджаров коментира така: Медицинската бележка е краен етап на извършването на преглед. Прегледите при личните лекари за деца са безплатни. Няма да коментирам отделни случаи, ако има такива, моля, да ни бъдат съобщени.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски отбеляза, че се надява съвсем скоро и за денталните услуги да се издава електронна медицинска бележка за ученици.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.