Още 5 депутати и кабинетът „Габриел“ е избран

Още само петима депутати са необходими, за да бъде гласуван кабинетът на ГЕРБ-СДС начело с Мария Габриел.

ДПС и ИТН официално потвърдиха подкрепата си за кабинет с първия мандат, стана ясно от думите на бившата еврокомисарка пред медиите в кулоарите на Народното събрание. Имената на министрите ще бъдат обявени в понеделник, в избора им ще участват и двете партии, които застават зад модела експертен кабинет.

Профилът за мен е много ясен – експертно правителство. Съвсем нормално е с партиите, които подкрепят, тази дискусия да предстои. Продължаваме работата по конкретни имена и министерства, в понеделник ще ги научите, заяви Габриел. „Обединили сме се вече, отговорили сме на първите въпроси – „да“ на правителство, общи приоритети“, коментира номинираната за премиер с първия мандат.

Габриел добави, че има как да се промени структурата на Министерския съвет, но в момента няма време време за това.

„Структурата на МС остава същата, в момента нямаме време за промени. Не че не могат да се мислят промени, но в момента нямаме време за това. Имената ще споделя в понеделник. На този етап за мен е ясен профилът, върху който още веднъж се обединихме – експерти, владеещи материята, работещи за бързи резултати, които хората да усетят, по приоритетите, които споделих и с вас“, коментира Габриел и благодари на двете партии за подкрепата.

Кандидатката за премиер на ГЕРБ-СДС отново отвори вратата за ПП-ДБ, като им предложи конституционно мнозинство, което и те искат.

„Партиите, които ме подкрепят, имат готовност за конституционна реформа. Сега е моментът тези, които я искат, да се присъединят“, заяви тя. По-рано стана ясно, че ПП-ДБ искат конституционно правителство, но не с първия мандат, а с втория. Идеята лансира лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, а Бойко Борисов я хареса и заяви, че си струва да се обсъди. От ПП-ДБ обаче настояват такова „конституционно правителство“ да бъде сформирано само с втория мандат. 

На етапа, когато още не е дошла развръзката с първия мандат, математиката сочи, че заедно ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН събират 116 гласа. За мнозинство са им необходими поне още петима депутати. От ПП-ДБ са убедени, че те няма да бъдат отцепени от тях, заяви по-рано Николай Денков.

След като се оттегли от преговорите и отказа подкрепа на кабинета „Габриел“, Корнелия Нинова пък спря всички командировки на депутатите си заради спекулации, че народни представители от левицата може да подпомогнат гласуването на камбинета с отсъствие от пленарната зала и сваляне на кворума.

Мария Габриел трябва да връчи на президента папката с изпълнения мандат в понеделник, когато изтича седемдневният конституционен срок. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.