Опасно мръсен въздух! Днес си стойте вкъщи!

Сериозно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха в София тази сутрин, отчита гражданската платформа air.bg

Експертите съветват днес да се излиза по-малко на открито, ако можете да си го позволите, стойте си вкъщи. Ако разполагате с пречиствател на въздуха, включете го.

На места нормата от 50 микрограма на кубичен метър на фини прахови частици (ФПЧ10) е завишена двойно. Най-мръсен е въздухът тази сутрин в кварталите „Сухата река“, „Христо Смирненски“ и Зона Б5, според гражданските станции.

Сериозно е превишението на концентрацията на ФПЧ10 и по протежението на бул. „Цариградско шосе“, квартал „Лозенец“ и някои от централните части на града.

Запрашаването се отчита и от официално признатите от Столична община станции на Изпълнителната агенция по околната среда. Мобилната, която е разположена в центъра на ул. „Париж“, тази нощ е отбелязала над 3-кратно превишение на нормите на ФПЧ10. Според същата станция вчера среднодневното превишение е надхвърлило 100 мкгр./м3, което е два пъти над допустимите 50 мкгр./м3. 

Данните на станцията в „Хиподрума“ през нощта са отчели 125 мкгр./м3, а за вчерашния ден общото превишение е двойно – 100 мкгр/м3.  

В „Младост“ тази нощ ФПЧ10 са приближили 80 мкгр/м3. В „Дружба“ между 1 и 2 ч. превишението е било над 2 пъти до 125 мкгр./м3, като сутринта пада до допустимите нива.

Силно токсичен въздух тази нощ са дишали и жителите на „Надежда“, където след полунощ за около час е отчетено 5-кратно превишение на нормите. В момента станцията на ИАОС отчита данни в близост до позволените нива. 

Въпреки високите нива на ФПЧ10 през последните дни засега прогнозата на сайта на Столична община е, че утре и в петък качеството на въздуха ще е в норма и не се налагат специални мерки за намаляване на нивата на прах.   

human.bg призовава институциите – екоминистерството и Столична община, както и другите общини, в които има голямо замърсяване, да излязат със спешни мерки! Буквално виждаме какво дишаме!

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.