Ограда опаса Паметника на Съветската армия по заповед на областния управител на София

Около Паметника на Съветската армия от тази сутрин има издигнати метални конструкции. В същото време защитниците на монумента заявяват, че няма да премахнат палатковия си лагер.

В момента около Паметника на Съветската армия е спокойно, но все още има полицейско присъствие. Поставянето на металните заграждения започна сутринта и приключи скоростно за няколко часа. То се извършва със заповед на областния управител на София Вяра Тодева – каза кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, който беше също тук сутринта на място. 

Заграждането е заради констатации, че монументът е опасен. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също коментира, че целта на загражденията е да се предпазят хората от падащи плочи.

Мая Манолова от „Изправи се, България“, част от обединение „Левицата“, които защитават заедно с партия „Възраждане“ монумента, заяви, че заграждането е незаконно и че това са незаконни действия на властта за всяване на противопоставяне и на омраза между хората: 

„Беше показано едно писмо, което не е заповед само по себе си, а преди това една скица, изготвена от частно архитекстко бюро, което е направило някакъв план евентуално за поставянето на тези метални съоръжения, но това не са заповеди, които да легитимират действията на властта, действията на полицията и действията на частните фирми и ние вече сме подали жалба в съда“.

Тази жалба Мая Мановола уточни, че е подадена от граждани в Административния съд в София. От левицата заявиха категорично, че нямат намерение да преместят палаткова си лагер в защита на паметника.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.