Официално: Пращаме човек да разследва убийството на Къро в ЮАР

България ще изпрати човек от МВР да се включи в разследването на убийството на Къро в ЮАР.

Властите в Република Южна Африка са изпратили потвърждение до българското МВР за това, че представител на ведомството ще бъде допуснат до разследването на случая с убийството на Красимир Каменов – Къро и още трима души.

За Кейптаун ще замине служител от Главна дирекция „Национална полиция“, който ще бъде запознат с работата по разследването на убийството от полицията в република Южна Африка, предаде БНР.

От вчера в София се провежда мащабна спецакция и според неофиална информация е свързана с две лица – известни бизнесмени. Единият е бившият следовател Петьо Петров, познат покрай случая „Осемте джуджета“ и известен като Пепи Еврото, а другият – Размиг Чакърян-Ами, свързван с войната срещу убития в ЮАР Красимир Каменов – Къро.

Припомняме, че обявеният за издирване 55-годишен Красимир Каменов-Къро и още трима души – съпругата му, детегледачката им и охранител, бяха застреляни от неизвестни мъже в къщата им в престижния квартал Констанция в Кейптаун в края на миналата седмица. От полицията в южноафриканския град съобщиха, че сигналът за четирите тела е подаден около 8.20 часа на 25 май.

Софийската градска куратура (СГП) се самосезира за убийството. Междувременно южноафрикански медии съобщиха нови подробности по случая.

В по-далечно минало Къро беше известен като близък съратник на Христофорос Аманатидис-Таки, който през 2009 г. беше обвинен като ръководител на група за разпространение на наркотици и нанасяне на тежки телесни повреди, но около пет години по-късно обвиненията  отпаднаха. Счита се, че Къро и Таки от доста време са разделили бизнеса си и са в обтегнати отношения.

Името на Къро излезе на фокус отново през март 2023 г. По време на пресконференция, на която обеща „сериал“, главният прокурор Иван Гешев обвърза Каменов с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Според обясненията на шефа на обвинението тогава двамата бегълци от правосъдието в държавата били част от престъпен заговор за дискредитиране на държавното обвинение и лично неговия шеф. Бяха излъчени и серия аудиозаписи, за които се твърдеше, че Каменов разговаря с различни лица. Изброени бяха и няколко други имена. Пред сайта „Афера“ Каменов отрече да участва в заговор и да познава изброените бизнесмени.

Според сайта TimesLive съседите на Каменов не са чули никакъв шум, въпреки че портата на къщата е съборена и изглежда така, сякаш през нея е минал мощен автомобил. Ръцете на три от жертвите – съпругата на Къро, гледачката и гардат, са били с белезници и зад гърбовете им, а ръцете на самия бизнесмен са били овързани със свински опашки. Красимир Каменов е разстрелян от упор. Предполага се, че оръжието на нападателите е било със заглушител.

Трите деца на Къро и манекенката Гергана Кочанова, които са 8, 11 и 13 години, са се спасили на косъм от екзекуцията в дома им в ЮАР. Те са посещавали българско учебно заведение в Кейптаун. Всяка сутрин в 8 часа децата отпътували с бус, който бил управляван от охраната на Къро до училището им. На 25 май сутринта бодигардът по график закарал децата до учебното заведение. Когато се е прибирал в имението, вратите в двора се отворили.

Точно в този момент убийците нахлули с тежък брониран джип, блъскайки буса на бодигарда навътре в двора и помитайки вратата. Нападателите били в униформи на ДЕА – американската служба за борба с наркотиците. Именно това е заблудило Къро, жена му и двамата им служители да не направят опити да се защитят. Сложени им били белезници, а на Каменов свински опашки и са ги накарали да легнат с лице към земята, като те до последно смятали, че това е акция. След това са били разстреляни от упор.

Децата са били в училището по време на екзекуциите, потвърждава и директорът на училището им Антон Николов. Двете момчета и момичето са възпитаници на учебното заведение от дълги години. „Отличници са, демонстрират доста положителни резултати в образователния развой“, разказва Николов.

Понеже остават без майка и баща, се очаква децата да бъдат върнати при роднини в страната ни.

В по-далечно минало Каменов беше известен като близък съратник на Христофорос Аманатидис-Таки, който през 2009 г. беше обвинен като ръководител на група за разпространение на наркотици и нанасяне на тежки телесни повреди, но около пет години по-късно обвиненията тихомълком отпаднаха. Счита се, че Къро и Таки от доста време са разделили бизнеса си и са в обтегнати отношения. Фирмите, пряко или косвено свързани с Каменов, контролират редица паркинги в София – включително този пред Централна гара.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.