ОФИЦИАЛНО! По заръка на Европа депутатите забраниха е-цигарите с вкусове и аромати

„Против“ гласуваха само трима депутати от „Възраждане“

Електронните цигари с различни вкусове и аромати отиват в историята. Поне у нас вече ще са забранени за продажба, решиха депутатите днес.

Най-късно до 1 януари се спират от продажба всички видове тютюневи изделия с аромати, различни от тютюна, в това число и нагреваемите тютюневи изделия. Това е записано в поправки в закона за тютюна и тютюневите изделия, който депутатите приеха окончателно днес.

Промените бяха приети със 139 гласа „за“, против гласуваха само депутатите от „Възраждане“.

Изискването за премахване на ароматните цигари и тютюневи изделия е на Еврокомисията. Ако България не ги изпълни срещу нея може да започне наказателна процедура. Целта на поправката е да бъде намалена привлекателността на нагреваемите тютюневи изделия.

Предвижда се и на всяка опаковка на нагреваемите тютюневи изделия да се поставя предупреждение и информационно съобщение за рисковете, които то крие при употреба.

Министерството на икономиката и индустрията пък трябва да забрани пускането на пазара на тютюневи изделия, съдържащи добавки в количества, които в момента на консумацията увеличават съществено или в измерима степен токсичния ефект, свойствата, водещи до пристрастяване, или канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията свойства на изделието.

Продуктите с ниско съдържание на никотин ще се определят като тютюневи изделия и ще попадат в обхвата на забраните заради риска върху здравето.

Забранена е радио- и телевизионната реклама за популяризиране на електронни цигари, контейнери за многократно пълнене и течности, съдържащи никотин.

При съмнения, че предлаганите електронни цигари или контейнери за многократно пълнене не са безопасни или не съответстват на изискванията на закона, икономическите оператори, които ги предлагат, ще следва да предприемат незабавни действия за тяхното изземване от пазара.

Тютюневите и свързаните с тях изделия със стари бандероли, които са произведени или пуснати на пазара, могат да продължат да се предлагат до два месеца от влизане в сила на закона.

Промените в закона влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.