Официално: Гешев поиска имунитета на Радостин Василев

Главният прокурор внесе в парламента искане за сваляне на имунитета на Радостин Василев от ПП-ДБ, за да бъде привлечен към наказателна отговорност. Това съобщи пресцентърът на държавното обвинение днес.

Имунитетът на Василев, който се присъедини към ПП, след като напусна ИТН, се иска по дело, образувано миналото лято. В предложението си до Гешев наблюдаващият прокурор сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане на Василев като обвиняем за принуда. На 13 юни 2022 г. Василев чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на ИТН в 47-ото Народно събрание.

След внасянето на искането за свалянето на имунитета в парламента, Василев има право сам да се откаже от защитата си. Ако не го направи, Народното събрание ще трябва да разгледа и гласува предложението на Гешев.

Случката, за която Василев може да стане обвиняем, беше част от драмите при разцепването на ИТН, последвало излизането им от управляващата коалиция и довело до свалянето на правителството на Кирил Петков миналото лято.

На специална пресконференция през юни м.г. Тошко Йорданов пусна аудиозапис, за който твърдеше, че е между Радостин Василев и депутата от ИТН Христинка Иванова. Тя първо е решила да изостави партията, но после се е отказала. На записа се чува разговор, в който мъжки глас настоява депутатът да не се отмята от първоначалното си решение. Когато тя отказва, той се заканва: „Тогава искам утре, ще дойдат хора при теб, да си подадеш молба за напускане на Народното събрание.“ Самата Иванова потвърди обвиненията на съпартийците си към Василев с едносричното: „Да“. Тошко Йорданов обвини Василев, че се държи като мутра, а записа обеща да изпрати на прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.