Обвиниха бивш румънски премиер в злоупотреба с покупка на ваксини срещу КОВИД-19

Румънската Национална дирекция за борба с корупцията (DNA) съобщи днес, че бившият премиер Флорин Къцу е разследван за извършването на две престъпления във връзка със съучастие в злоупотреба със служебно положение с особено тежки последици по дело за покупка на ваксини срещу КОВИД-19, съобщи Аджерпрес.

Съобщението идва, след като тази сутрин Флорин Къцу се яви в седалището на дирекцията, където беше информиран за обвиненията. 

Къцу, който бе премиер на Румъния от Национално-либералната партия в периода декември 2020 г. – ноември 2021 г., прекара по-малко от половин час в централата на Националната дирекция за борба с корупцията. На излизане от сградата той заяви, че е изпълнявал правомощията си на министър-председател при спазване на действащото законодателство и че вярва в правосъдието.

„Не мога да правя повече изявления. Изпълнявах правомощията си на министър-председател при спазване на действащото законодателство. Разбира се, вярвам в правосъдието. Не мога да говоря повече по дело, по което се води разследване (…)“, заяви пред журналисти бившият премиер, който бе лишен от имунитет на народен представител (сенатор), за да бъде разследван, предаде БТА.

Антикорупционната прокуратура отбелязва, че в стратегията на Европейската комисия от юни 2020 г. за снабдяване с ваксини срещу КОВИД-19 беше предвиден централизиран подход за закупуване на ваксини чрез договаряне от страна на ЕК на предварителни споразумения с производителите от името на държавите членки. Ваксините трябваше да се разпределят между страните според броя на населението, а решението за приоритетно ваксиниране на определени групи бе оставено на държавите членки, отбелязва DNA.

Службата уточнява, че страните членки са имали възможност да използват в срок от пет дни от уведомлението клауза за отказ, така че да не бъдат задължени да плащат вноски за ваксини, които са решили да не поискат. 

„В споменатия по-горе контекст, на датите 19 април и 13 май 2021 г. заподозреният Флорин Василе Къцу, в качеството на министър-председател в правителството на Румъния, в нарушение на законовите разпоредби и при липсата на каквито и да е документи или анализи, които да потвърждават необходимостта от покупката, е одобрил два меморандума на министерството на здравеопазването, на базата на които е договорен много по-голям брой дози ваксини (Пфайзер и Модерна), при условие че е бил известен фактът, че броят на подлежащите на ваксинация лица, съобщен от румънската държава на Европейската комисия, е бил 10,7 милиона души“, се посочва в съобщението на DNA.

„По-конкретно, въпреки че договорените дози ваксини преди 1 януари 2021 г. (37 588 366 дози) биха били достатъчни за ваксинацията на над 23 милиона души, чрез действията си заподозреният Флорин Василе Къцу е помогнал на ръководството на министерството на здравеопазването да договори и да нареди плащането на допълнителна покупка на още 43 359 892 дози ваксини на стойност 825 636 678 евро без ДДС“, отбелязва още прокуратурата.

Делото за закупуване на ваксини срещу КОВИД-19 засяга още бившите министри на здравеопазването Влад Войкулеску и Йоана Михаила, напомня Аджерпрес.

Вижте как нашите военни тренират с партньорите от НАТО

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.