Ново 20 по случая с покушението срещу Гешев! Атентаторите може да са следили чипа в стикера на колата му

Атентаторите може да са проследили отдалече кога колата на Иван Гешев ще премине през точно определено място чрез чипа, който има автомобила му за годишен технически преглед.

Това става ясно от публикация във фейсбук страницата на депутата от „Демократична България“ Божидар Божанов.

Публикуваме пълния текст:

Взривът, активиран при преминаването на колата на Гешев ме подсети за един страничен проблем, който на пръв поглед е бюрократичен (стикерите за годишен технически преглед), но има отношение към сигурността.

Сарафов каза, че за да бъде активиран в точния момент е трябвало да има визуален контакт към мястото. Това не е задължително, заради новите стикери за ГТП, които са с чип, който може да бъде прочетен отдалечено, позволявайки автоматично засичане на конкретни автомобили чрез RFID антена. Едва ли е такъв случаят, но такава възможност съществува (ако НСО слагат стикери, което следва от наредбата за ГТП).

Когато настоявах Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ да премахване стикера с чип, посочих и проблеми със сигурността, тъй като стандартът използван за записване на информацията в чипа не е предвиден за тези цели. Това позволява неоторизирано четене на поне част от данните (а има вероятност и на всички данни), което улеснява различни престъпни дейности – тогава дадох пример с автокрадци, но има всякакви други рискове, вкл. разузнавателни, когато има лесен за отдалечено четене чип с немалко информация.

Затова в проект на изменение на Закона за движението по пътищата, който внасяме тази седмица, предвиждаме отпадане на стикера (или по-точно, въвеждането само със закон, което ще обезсили наредбата, с която е въведен).

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.