Новият министър разкости магистралите на Бойко: Хаос!

Новият регионален министър Андрей Цеков разкости най-милото на Бойко Борисов – магистралите, с които се бие в гърдите с повод и без повод.

България в момента няма стратегия за развитие на републиканската пътна мрежа, обобщи той.

„Строителството на пътища в България е като хаотично разпилян пъзел“, каза той. „По една и съща главна артерия имаме една готова част, една в строеж, липсват ни обходни пътища и това налага опасни решения, свързани с временната организация на движението. Свидетели сме и на лошото състояние на второкласната и третокласната пътна мрежа, имаме пътни участъци, на които 30-40 години не е имало никаква интервенция. Липсващи маркировки и пътни знаци по основни пътни артерии“, коментира още Андрей Цеков по време на церемонията по връчване на първите годишни награди „Регионални и местни инициативи в подкрепа на безопасността на движението“.

Това е в резултат на отсъствието на стратегически подход и планиране към развитието на републиканската пътна мрежа, посочи той. Отсъствието на стратегически подход е една от основните предпоставки за лошото състояние на пътната мрежа и способства за огромния брой пътнотранспортни произшествия, каза Андрей Цеков. Той отбеляза, че това ще е основен приоритет на кабинета – да върне стратегическото планиране в управлението и развитието на пътищата.

„Всяка година имаме огромен брой пътни произшествия, имаме стотици загинали и хиляди ранени. Всяко година губим населението на едно средно голямо българско село. Това е изключително тежък социален проблем, към който не могат да останат безучастни нито институциите, нито обществото“, каза министър Цеков.

„Премиерът обяви амбициозен план със седем мерки, които включват взаимодействие на редица държавни институции, който вече е поставен в изпълнение. Ролята на министерството на регионалното развитие е чрез Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да носи отговорност за развитието и управлението на националната пътна мрежа“, обясни Цеков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.