Новина! Сигналите срещу Борислав Сарафов са сериозни, ще падне ли новият главен прокурор?

Има всички предпоставки да се задейства механизма за разследване на главния прокурор. Това заяви адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“ пред Нова тв.

Имаше опасения изобщо да няма такива съдии, а виждаме 22-ма души, допълни той. И обясни, че на тези съдии може да се разчита. През тях има и двама, които минаха през мелачката, и дори осъдиха прокуратурата.

Този механизъм е една много сложна законодателна еквилибристика, но тя се налага заради сложната фигура на главния прокурор, коментира Георгиев. Затова поставяме въпроса дали такава фигура е въобще необходима, защото тя създава повече проблеми, отколкото решава.

Има механизма, при който вече главният прокурор може временно да бъде отстранен от пленума на ВСС след мотивирано искане. В момента срещу Сарафов има подадени 2 сигнала и те могат да доведат до това той да бъде временно отстранен. И тогава ВСС ще трябва да мисли как да търси временно изпълняващ на временно изпълняващия.

С тези сигнали има неясноти, за които не са дадени отговори, коментира Георгиев.

Сигналите срещу имотното състояние на Сарафов изглеждат сериозни, коментира адвокат Людмил Рангелов. Той напомни, че когато преди години се е разбрало за тези имоти, Сарафов е изчезнал публично. Нито даде обяснения, нито даде възможност чрез публична проява да му бъдат зададени въпроси, затова смятам, че той се притеснява. Въпросът е по какъв начин той и негови близки са се сдобили със суми, които им позволяват да купят такива имоти, допълни той.

Не съм погледнал другия сигнал, но много интересно не се коментира дали охраната на Сарафов продължава и в този момент, след като Гешев вече не е главен прокурор. И когато се страхува да не го убие дали е имал предвид властовите му възможности или просто се страхува като от неуравновесено физическо лице, допълни Рангелов.

Механизмът за разследване на главния прокурор е една много сложна конструкция и трябва да видим реално как ще работи. Например как точно ръководителят на една наказателна колегия ще преценява дали е достатъчно това, което му се предоставя като данни, за започване на досъдебно производство, коментира още Рангелов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.