Новина на лидерската среща! Киро и Боко се сдобрили

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха да седнат и да напишат управленска програма, по подобие на законодателната, а едва след това да решат за състав на кабинета. Това е резултатът от безпрецедентната лидерска среща, състояла се пред погледа на медиите в парламента. Стана ясно още от личното признание на Бойко Борисов, че той се е сдобрил с Кирил Петков и между тях няма пречки да управляват заедно, пише Дир.бг. 

Лидерите на формациите за първи път седнаха на една маса. Бюджетът и законодателната програма, по която вече се договориха работните групи преди седмица, бяха изведени на първо място в разговора, а тонът – спокоен и без емоции. Нещо повече – Борисов съобщи, че с Кирил Петков вече са си простили и нямало проблем повече между тях. „С г-н Петков вече сме си простили и няма никакви съществени проблеми между нас“, заяви той.

„ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да намерят начин за съставяне на правителство, дали с първия или с втория мандат, защото в противен случай ще има нови избори, които ще доведат до същата конфигурация“, заяви в началото на срещата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който не криеше доброто си настроение.

„Считаме, че в сегашната ситуация трябва да намерим начин за създаване на правителство дали с първия или с втория, но в противен случай отиваме на нови избори през юни или юли, които ще дадат същия резултат и ще се озовем отново в същите преговори“, каза лидерът на ГЕРБ.

Той настоя още веднъж да чуе позицията на ПП-ДБ. И поиска да чуе състав на кабинет – премиер, министри, за да знае ГЕРБ, ако тръгне към подкрепа за втория мандат, да знае кого ще подкрепят.

„На хората им омръзна да се занимават с нас. Да не считаме, че сме си самодостатъчни, в парламента има още 4 партии“, предупреди Борисов. И допусна, че това не са малко депутати и те могат да подкрепят техния кабинет или да не го подкрепят.

Кирил Петков пък отвърна, че ще изчакат да видят какво ще стане с първия мандат и тогава ще кажат състава на кабинета. „Това от наша гледна точка не е някакъв инат, че ние няма да подкрепим първия мандат. Това беше ясно зададена политика на органите на партиите, плюс нашите избиратели. Ние казваме – искаме правителство, но не искаме да изземваме инициативата. В момента първият мандат е при вас“, каза съпредседателят на ПП.

Борисов подчерта, че може да не харесат някои имена от състава, а да са решили преди това да дадат подкрепа за мандата на ПП-ДБ. И така да пропуснат шанса за правителство.

Асен Василев пък предложи да започне да се разглежда управленска програма и ако има съгласие, да започнат да мислят с какъв състав биха я реализирали. Условието обаче е правителството да бъде излъчено от ПП-ДБ, отново повтори той условието им.

„Нека се консултираме с партийните органи при нас и да видим дали е възможно“, добави той. Кирил Петков се съгласи и изрази надежда, че може да повторят диалогичния тон от изработването на законодателната

„Нестандартна е ситуацията, нестандартни са решенията“, коментира опцията Борисов. И припомни, че иначе идват шести поред избори. Но в случая нашите избиратели са казали – да, на два избора сте първи, затова направете правителство. Затова, някакво нестандартно решение, Асене, трябва да се намери“, обърна се към него лидерът на ГЕРБ. „Да се опитаме да изчерпим нетрадиционно всичко, което имаме от тези два мандата“, одобри предложението на ПП Борисов.

Той постави въпроса за неотложното приемане на Бюджет 2023 и попита ПП-ДБ какви са вижданията им в тази сфера.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че ПП-ДБ не могат да подкрепят правителство с първия мандат, защото за това са упълномощени от партиите и избирателите си.

„Но сме готови да говорим и да видим в рамките на отговорното поведение какво може да постигнем като политики, особено по темата на бюджета. За нас е важно да бъде постигнат 3% дефицит без вдигане на данъци и съкращаване на социалната програма. Отворени сме да говорим за други секторни политики – като енергетика, съдебна реформа. Отзовахме се на тази среща, за да говорим за тези реформи. Наясно сме, че трябва да говорим за бюджет и то отговорно“, каза Петков.

„Ако можем да покажем реален прогрес за влизане на тези закони в пленарната зала, би било една реална стъпка напред“, смята той.

Десислава Атанасова изреди законопроектите, които стоят на дневен ред и заяви, че още днес двете парламентарни групи са готови да внесат измененията в закона за домашното насилие.

Томислав Дончев акцентира на необходимостта още от днес да започне работа по бюджета. „Политики можем да развиваме само когато има правителство“, предупреди Дончев и посочи, че ако няма, „ние се разпускаме след два месеца“.

„За бюджета да, трябва да седнем да го говорим. Трябва да седнем и с МФ и да огледаме, може би са сбъркали в бюджета“, отвърна Асен Василев. Томислав Дончев се съгласи, че този разговор трябва да се води заедно с Министерство на финансите.

„От нашата коалиция ние ще погледнем много отговорно към тази тема“, обеща Кирил Петков. Той вярва, че могат да постигнат с разговори 3% дефицит, за да не се отлага еврозоната. Шенген за нас като коалиция означава всички малки и средни фирми да могат да изнасят, без да чакат на Дунав мост по няколко дни“. „Готови сме да поемем отговорността за трите процента дефицит, осъзнавайки, че той е свързан с тези важни приоритети на всички българи“, добави той.

„Въпросът е на каква цена и това е същественият въпрос – политически, не технически“, вметна относно дефицита Томислав Дончев по въпроса за 3% дефицит.

С какви позиции влязоха двете формации на тази първа по рода си и безпрецедентна среща?

ГЕРБ-СДС държат да управляват с подкрепата на втората по големина политическа сила ПП-ДБ с правителство още с първия мандат.

„Най-доброто за България е коалиция между двете най-големи политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на консултациите при президента. Той посочи, че ГЕРБ-СДС има вариант и за експертен, и за партиен кабинет. Борисов успокои, че няма да бъде кандидат за премиер този път. И напомни – без ГЕРБ не може.

Ако не получат подкрепата на ПП-ДБ, от ГЕРБ са готови да предложат правителство на малцинството и дори очакват то да мине в пленарната зала с подкрепата на останалите, прозвуча от изказвания на представители на формацията през последните дни, както и от самия Борисов.

От партията са твърдо решени да излъчат правителство със своя мандат и не намират логика да подкрепят такъв, предложен от вторите на вота. Единственият, който допусна подобна хипотеза, беше председателят на НС Росен Желязков от ГЕРБ.

От ПП-ДБ пък са непреклонни, че няма да подкрепят правителство, предложено от ГЕРБ в първия мандат, но в същото време призовават за подкрепа от всички и от ГЕРБ за втория мандат, който те се надяват да получат.

„Слагаме ясен стандарт в българската политика – това, което обещаваме преди изборите, да бъдат нашите действия и след изборите, коментира той. При положение, че първият мандат не събере мнозинство, ние сме готови да предложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория“, заяви Кирил Петков на консултациите при президента Румен Радев. От ПП-ДБ, също като ГЕРБ-СДС, са готови за подкрепа от всички в пленарната зала, както и да предложат вариант правителство на малцинството.

В отговор Бойко Борисов призова ПП-ДБ тогава да кажат на чия подкрепа разчитат за втория мандат. „Партията на промяната и „Демократична България“ казват, че искат да направят правителство с втория мандат, но с подкрепата на кого, попита лидерът на ГЕРБ, защото формулировката „с всички“, които искат да ги подкрепят, означава „с никого“.

На този фон само преди ден президентът Румен Радев показа ясно, че след консултациите с политическите сили е решил да даде малко повече време на партиите в Народното събрание, за да се разберат за властта и за бюджета, и по тази причина няма да бърза с връчването на първия мандат.

След срещата на ГЕРБ с ПП-ДБ партията на Борисов ще проведе разговори и с всички останали парламентарни групи. И ако не е постигнал разбирателство с ПП-ДБ, вероятно ще очертае следващи опции за кабинет с първия мандат.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.