Новина на Human.bg: Корнелия държи мандата 10 дни

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще задържи дадения й на 16 януари от президента Румен Радев трети мандат за съставяне на правителство точно 10 дни. Това научи есклузивно Human.bg от свой източник на „Позитано“ 20. Така представена сметката сочи, че срещата между Нинова и Радев за предаването на папката с изпълнен или не мандат, трябва да се случи другата седмица в четвъртък – 26 януари.

Възможността за редовен кабинет с третия мандат още е под въпрос, но сега главното е докога БСП възнамерява да го държи, преди парламентът да бъде разпуснат и да се стигне до поредни предсрочни избори.

Междувременно вътрешнопартийните противници на Корнелия Нинова не пропуснаха да я атакуват, че тя използва мандата за решаване на свои проблеми вътре в БСП.

Очаквано в сряда Националният съвет на БСП подкрепи искането на Нинова да ѝ бъде даден мандат да преговаря с всички партии в парламента в търсене на правителствено мнозинство, макар от предварителните заявки на останалите формации да е ясно, че такова няма да бъде намерено.

Както поясни вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, ГЕРБ ще участва само от любезност в лидерската среща за третия мандат, но няма да подкрепи кабинет. Очаква се същото да направят и останалите парламентарни партии, които вече заявиха готовност да участват в лидерската среща.

Нинова все още не е фиксирала дата за провеждането ѝ, отбелязвайки само, че процесът щял да започне „в следващите дни“.

„Не сме пускали писма, не съм се обаждала на никого от колегите лидери, сега започваме със стъпките. Още от утре ще видим дали ще е обща среща, ако искат – ще са двустранни“, каза Нинова на пресконференция в централата на БСП.

Двустранните срещи биха отнели повече време, докато при една обща среща още същия ден ще се разбере, че подкрепа за правителство няма. В такъв случай БСП трябва да върне мандата неизпълнен, но социалистите не конкретизираха в какви срокове биха направили това.

„Искаме да започнем от председателския разговор. Ако там не стане ясно, че имаме съгласие да опитаме за кабинет, просто няма смисъл да продължаваме“, декларира Нинова. Допълни, че в разговорите ще се търси обединяващото, а не разделящото.

На припомняне за нейни думи от началото на 2021 г, че никога няма да влезе в коалиция с ГЕРБ, Нинова отговори: „За мандат на ГЕРБ ще важи. Оставете ни да разговаряме, следващите седмици ще разберете. Колективният орган на партията е казал „разговаряйте с всички „.

Нинова каза, че засега нямат кандидат за министър-председател, но идеята е за фигура, която да е „равно отдалечена от всички“.

Това е четвъртият път от 2021 г. насам, когато президентът Румен Радев решава да даде последния трети мандат на БСП и опитите ѝ за редовен кабинет винаги са били неуспешни.

Третият мандат обаче дава възможност за удължаване на живота на парламента преди той да бъде разпуснат, защото в конституцията не е записан срок, в който мандатът трябва да бъде върнат.

Тълкувателно решение на Конституционния съд казва, че след като бъде излъчен, кандидатът има срок от седем дни да реализира мандата. В решението обаче не е посочен срок за издигането на кандидат за министър- председател, който да върне мандата, независимо дали изпълнен или не. А след това конституцията не посочва и конкретен срок, в който президентът да разпусне парламента и да насрочи нови избори.

Ето защо е логично на лидерската среща да се обсъди въпросът колко време БСП да бави връщането на мандата.

„Този мандат е за вътрешнопартийна употреба“

„Всички разбираме, включително и малките деца, че този мандат не е за съставяне на правителство. Този мандат е чисто за вътрешнопартийна употреба, с който госпожа Нинова трябва да стабилизира разклатените си позиции преди конгреса“, каза преди заседанието Националния съвет на БСП Кирил Добрев, който е противник на Нинова.

Той иронизира, че ако постави въпроса с третия мандат в контекста на публикацията на „Ди Велт“ как България тайно е изнасяла оръжие за Украйна, то сега „Нинова пак иска мандата, за да направи пак правителство, което правителство пак няма да изнася оръжие за Украйна“.

Калоян Паргов, който също е част от вътрешната опозиция в БСП, заяви, че шансовете за редовен кабинет не са големи.

„Очаквам, че март месец или началото на април ще бъдем на предсрочни избори“, каза той и добави, че все пак трябва да бъдат положени усилия за редовен кабинет.

„Така или иначе очаквам на този пленум да чуя името на министър-председателя, защото все пак ако имаш готовност и заявено желание, това е първото нещо. Разбира се, политиките, които ще предложим да се обединят.

Аз лично ще държа за експертно правителство, с което се разминавам, знам, с линията на ръководството, което държи на чисто политически фигури, но дори и да са чисто политически фигури, те трябва да са доказани експорти.

Не говоря само за БСП. Говоря за всички партии, които биха се съгласили да участват в едно такова начинание“, добави Паргов, но след заседанието име на кандидат за премиер не бе обявено.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.