НОВИНА! Гешев поиска имунитета на Киро!

Иван Гешев поиска имунитета на Кирил Петков заради канадското му гражданство.

Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Кирил Петков – бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание, съобщиха от държавното обвинение.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни.

От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Кирил Петков пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.

В края на октомври 2021 г. Конституционният съд обяви за противоконституционен указът, с който президентът Румен Радев назначи Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство. 

„Заявената на 21 април 2021 г. от Кирил Петков Петков воля да бъде освободен от канадско гражданство, както и обстоятелството, че е отговарял на материалноправните предпоставки да бъде освободен от него, не са били достатъчни той да престане да бъде гражданин на Канада. От официалния документ, издаден от компетентния орган на Канада е видно, че освобождаването от гражданство на Канада е настъпило едва на 20 август 2021 г.„, пише в решението на КС.

Самият Петков искаше на два пъти да обясни за канадското си гражданство пред конституционните магистрати, като бъде конституиран като заинтересована страна, но получи отказ. Неговата позиция е, че не е нарушил законите на страната, но според решението на КС той е бил канадски гражданин, когато е станал служебен министър на икономиката.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ не е канадски гражданин официално от датата 20 август 2021 г. С двойно гражданство той е бил през пролетта на същата година, когато президентът го назначи на поста в служебния кабинет.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.