Новина! Гълъб Донев отказал 200 000 000 долара от САЩ за оръжие

Новина! Документ разкрива, че служебният кабинет на Гълъб Донев е отказал България да получи 200 млн. долара от САЩ, с които да купим нови оръжия, ако изпратим на Украйна стари “съветски”, включително и ракети С-300.

Това става ясно от отговор на Министерството на отбраната до „24 часа“.

Предложението от Съединените щати е дошло в края на 2022 г. Милионите са били предвидени по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране. Те се отпускат като грантове на съюзници от Източния фланг на НАТО, сред които и България, за да се стимулират и компенсират дарения на военно оборудване за Украйна. 

През декември 2022 г. у нас пристигна делегация от САЩ, пише в публикацията. Целта на разговорите беше да се убеди служебното правителство да участва в програмата военно финансиране, като изпрати съветско оборудване на Украйна. Тогава според неофициални съобщения американците са предлагали модерните ПВО системи NASAMS на България, ако дадем нашите ракетни комплекси С-300 на Киев. Още тогава бившият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов призна, че съюзник от НАТО е предложил на България осъществяването на триъгълна сделка – ако дадем нашите съветски бронирани машини, включително и танкове за Украйна, да получим западно въоръжение от същия вид.

Стоянов обаче тогава индиректно неглижира триъгълните сделки. Първо разказа, че заместващата техника е стара, защото съответната страна я е извадила от употреба. След това каза, че България вече е закъсняла за такива сделки и това е трябвало да стане още миналата година, в месеците след началото на войната в Украйна. Служебният военен министър обаче не коментира как страни като Словакия, Чехия, Полша, Румъния успяха да получат техника, пари и защита от САЩ и други страни от НАТО.

Миналия петък Стоянов, който вече е военен съветник на президента Радев, заяви пред бТВ, че актуалното правителство ще направи опит да освободи отбранителен ресурс на България, за да се даде допълнителна военна помощ на Украйна. В “Лице в лице” той обясни, че редовното правителство е спряло предложението на служебното за актуализация на мобилизационния резерв. Според него целта е резервът да бъде намален и така да се освободи ресурс за нова помощ за Украйна.

Същата вечер в „Панорама“ на БНТ военният министър Тагарев  категорично отрече, че ще се разформироват части в българската армия, за да се освобождава оръжие в помощ на Украйна. Той уточни, че  „от стратегическия преглед са минали близо 3 години до момента, в който служебното правителство решава да внесе изменения, да създаде някакви допълнителни формирования. В много напреднала процес е съюзното отбранително планиране в НАТО и от него ще произлязат нови изисквания както към силите на източния фланг, така и към нашите съюзници, които ще допринасят за възпиране и отбрана на нашата територия, и към командната структура. Ние трябва да видим в каква степен са отчетени и дали не трябва да правим нещо друго, включително промяна на плановете за развитие на въоръжените сили, и тогава ще можем да кажем по-ясно какво ще ни трябва и какво няма да ни трябва.“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.