Нови разкрития от прокуратурата: Къро е поръчител на 5 убийства, крие се в ЮАР

Прокуратурата разполага със свидетелски показания, че пребиваващият от години в ЮАР Красимир Каменов, известен като Къро, е поръчител на пет убийства, съобщи БНТ, позовавайки се на източници от разследването.

Екип от прокурори, следователи и полицаи от ГДНП са започнали активни действия по привличането на Каменов като обвиняем и за един опит за убийство.

Криминалистите смятат, че умишленият пожар, при който през 2011 г. умира Марчело Доковски, тогава шеф на общинската фирма „Паркинги и мобилност“ в София, е поръчан именно от Каменов. Живеещият в ЮАР българин е съпричастен към убийството и на друг, свързан с паркирането в столицата висш общинар. Става въпрос за Георги Василев, който е убит през 2005 г. Още тогава има версия, че зад покушението стоят представители на бившата силова групировка ВИС, но доказателства не са събрани.

Според разследването – Борис Борисов, известен като Боби Белята, който е убит в началото на 2022-ра, също е станал жертва на килъри, свързани с Каменов. Боби Белята е смятан за близък до Христофорос Аманатидис-Таки, с когото Каменов е конфликт от няколко години, макар в миналото да са били партньори и да са сочени за едни от наследниците на групировката ВИС.

От „студените досиета“ са извадени събраните улики за убийството и на търговеца на земеделска продукция Стойчо Стоилов, който умира след жесток побой, нанесен пред жилището му в столичния квартал „Редута“ преди десет години. Преди да се захване с търговия, Стоилов е работил във ветеринария пункт на българо-турската граница. Основната версия е, че фаталният побой е поръчан заради опити на търговеца да развива конкурентен бизнес с този на Красимир Каменов, за когото е известно, че контролира пред подставени лица борсата в столичния квартал „Слатина“, както и редица други борси за плодове и зеленчуци в страната.

На борсата в „Слатина“ в началото на 2020 г. прокуратурата и ГДБОП задържаха ТИР с екзотични плодове, като се оказа, че кашоните, в които са били цитрусите, са с импрегнирано голямо количество кокаин.

Заради намеренията на друга знакова фигура от ъндърграунда – Златомир Иванов – Баретата, да влезе в бизнеса с фитосанитарния контрол по границите, прокуратурата и полицията смятат, че Красимир Каменов е замесен и в покушението срещу бившия служител на отряда за борба с тероризма.

Преди десет години Златомир Иванов бе прострелян на излизане от Съдебната палата в София, но оцеля.

Преди ден стана ясно, че Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, за която главният прокурор Иван Гешев и ръководствата на Националната следствена служба и ГДБОП обявиха на пресконференция в средата на март. Тогава бе оповестено досъдебно производство срещу ОПГ, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления.

От обвинението съобщиха, че разследванията вече се водят поотделно и са няколко – за търговия с влияние, за извършване на убийства и за данъчни престъпления.

На 16 март пред медиите бе представен тъй нареченият списък „вредители за уволнение“, в който попадат имена на прокурори, съдии и следователи. Той беше открит в дома на обвиняем за участие в ОПГ за изнудване и притежание на наркотици. Пред журналистите бяха представени звукозаписи от разговори на бизнесмена Красимир Каменов-Къро. СГП публикува факсимилета на чатове и есемеси между участниците в организираната престъпна група.

Публикувано бе и съдържанието на телефонни разговори на Красимир Каменов-Къро със свидетел по делото, а прокуратурата разполага с множество звукови файлове, в които се споменават имена, абревиатури и други. Сред тях са цитирани „Цецо Василев“, „Овидиу“, „Бобока“, „Митко“, „Бърд“-а, „Дилиян“, „Боян“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.