Нов ужас: Птичият грип е с много по-голяма смъртност от COVID-19, когато го пипне човек

Птичият грип е с много по-голяма смъртност от COVID-19, когато попадне у човек. Има доказателства, че този вирус е мутирал и се предава и между бозайници, а не само между птици.

Това заяви епидемиологът от Великобритания д-р Петър Марков по Нова тв. 

Доктор Марков коментира и предупреждението на епидемиолога Ричард Пийбоди от СЗО за пандемия от птичи грип. „Важно е да кажем, че птичият грип е доста по-различен от обикновения сезонен грип. Птичият грип, когато попадне у хора, е високо патогенен. За сравнение докато при COVID-19 един на хиляда заразени може да почине, то при птичия грип смъртността е двама на хиляда души. Леталитетът е над 60 процента, когато този вирус е в хора, обясни медикът. 

Той обясни, че това, което ни пази е, че вирусът на птичия грип по-трудно се предава между хора. „Практически няма случаи на предаване на този вирус от човек на човек. През последния месец обаче имаше докладвани две епидемии между бозайници – вирус във ферма от норки и при тюлени край Перу”. 

„Имаме продължаваща циркулация на коронавируса – от последните подварианти на Омикрон, които еволюират един от друг. както знаем Омикрон е с доста по-ниска патогенност. Доста от хората по света са с имунитет – след преболедуване или след ваксинация. Нивата на заболеваемост и смъртност са много по-добре спрямо година или две по-рано. Но не бива да забравяме, че COVID-19 не е изчезнал. Той циркулира и еволюира и винаги има риск от появата на нов и по-неблагоприятен вариант”, подчерта той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.