Нов ужас! Болести заплашват разрушените региони в Турция и Сирия

Опасността от разпространение на заразни болести, шест дни след разрушителното земетресение в Турция и Сирия, нараства, заяви германски експерт и участник в спасителните операции в пострадалите от бедствието райони, цитиран от ДПА.

„Има опасност в регионите, където хората нямат достъп до чиста питейна вода, в даден момент да избухнат и епидемии“, каза Томас Гайнер, лекар с опит в зони на земетресения от германската хуманитарна организация НАВИС.

Многото тела, затрупани под развалините, може да заразят водата, предупреди той. Освен това на много места хората нямат достъп до никакъв вид тоалетни, което означава, че в подпочвените води може да проникнат микроби. Гайнер каза, че сегашната обстановка му напомня на тази след земетресението в Хаити през 2010 г.

„Сега най-важното е да се направи така, че помощта да може да достигне още в следващите няколко дни местата, където има нужда от нея“, каза той и отбеляза, че предвид площта на засегнатия регион да се осигури навсякъде необходимата инфраструктура е на практика невъзможно.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.