НОВ КОШМАР: Европа пред пандемия от опасния птичи грип, ваксини няма

Когато близо 4 хиляди тюлена умряха по плажовете на Перу в началото на март, това предизвика тревога не само сред морските биолози и туристическите агенции, но и проблем за общественото здраве с непредвидими последици за човечеството.

Причината е че това е едно от увеличаващите се доказателства за прехвърляне на вируса на птичия грип от птиците към други животински видове, включително към бозайниците – група, обединяваща тюлените и човека.

Една от най-тежките в историята епидемии от птичи грип върлува от есента, предизвиквайки смъртта на поне 50 млн. домашни птици, както и на диви птици. Инфекцията е сред от причините за рекордното поскъпване на яйцата, но и повод здравните власти да започнат да оценяват потенциалните рискове от прехвърлянето на заболяването към хората, които едва започват да се отърсват от тригодишния ужас от COVID-19, пише „Дневник“.

Според епидемиолога д-р Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон птичият грип е много по-високо патогенен от коронавирусната инфекция и докато COVID-19 убива един на хиляда заразени, то при птичия грип смъртността е двама на хиляда души.

Марков посочва, че досега не са регистрирани случаи на масово предаване на вируса H5N1 между хора, но само през март са регистрирани поне две известни епидемии сред бозайници – във ферма за норки в Дания и при перуанските тюлени.

Учените наблюдават птичия грип от десетилетия. Понякога инфекцията се прехвърля от птиците към хората, и когато това се случи, то често е фатално.

По данни на Си Ен Ен от края на 2022 г. птичият грип е установен при повече от 100 вида диви птици като патици, чайки, гъски, соколи, бухали в САЩ, както и сред бозайници като мечки, лисици, ракуни и делфини.

Какво е птичият грип

Както личи от името му птичият грип е инфекциозен тип грип, който се разпространява основно сред птиците. Повечето известни щамове не заразяват човека, но четири от тях, предизвикват безпокойство през последните години:

H5N1 (от 1997 г.)

H7N9 (от 2013 г.)

H5N6 (от 2014 г.)

H5N8 (от 2016 г.)

Въпреки че H5N1, H7N9 и H5N6 не заразяват лесно хората и рядко се разпространяват от човек на човек, по данни на Американските центрове за контрол на заболяванията (CDC) повече от 870 случая на H5N1 при хора са докладвани на СЗО от 15 страни в Азия, Африка, Тихоокеанския регион, Европа и Близкия изток от 2003 г. насам Приблизително 60 процента от хората с документирана H5N1 инфекция са починали.

През февруари 2021 г. беше установено за първи път, че H5N8 е заразил малък брой хора в Русия.

Птичият грип се разпространява при близък контакт със заразена мъртва или жива птица, като докосване на птиците или техни изпражнения, полози.

Пазарите, където се продават живи птици, също могат да бъдат източник на птичи грип, но не и хранене с напълно сготвени домашни птици или яйца.

Симптомите на заболяването се появяват обикновено 3-5 дни след заразяването и най-често съвпадат с тези на сезонния грип.

За разлика от него обаче ваксината срещу сезонен грип не предпазва от птичия грип и в ЕС засега няма налична ваксина срещу H5N1 при хора.

Има ли ваксини за хора

Някои от водещите световни производители на противогрипни ваксини казват, че биха могли да направят стотици милиони дози за хора в рамките на месеци, ако нов щам на птичия грип прескочи разделението между видовете.

Едно настоящо огнище на птичи грип, известно като H5N1 clade 2.3.4.4b, е убило рекорден брой птици и заразени бозайници. Случаите при хора обаче остават много редки и здравни служители оценяват риска от предаване между хората все още като нисък.

Трима производители на ваксини – GSK, „Модерна“ и CSL, съобщиха пред Ройтерс в началото на март, че вече разработват или са на път да тестват примерни човешки ваксини, които по-добре съответстват на циркулиращия подтип, като предпазна мярка срещу бъдеща пандемия.

Други, като Sanofi SASY.PA, съобщиха, че са „готови“ да започнат производство, ако е необходимо, със съществуващи щамове ваксина H5N1 на склад.

Одобрена, но не произведена

През 2013 г. здравните власти в САЩ одобряват за профилактична имунизация при хора над 18 г. многовалентната ваксина срещу пандемичен грип А(H5N1) на GlaxoSmithKline plc (GSK).

Грипната ваксина Q-Pan H5N1 се състои от моновалентен, инактивиран, разделен антиген на грипен вирус A/H5N1 и адювант AS03 на GSK.

В клинични проучвания формулата с адювант стимулира имунен отговор, като използва по-малко количество антиген в сравнение с формула без адювант. Това може да доведе до производството на по-голям брой налични дози по време на пандемия, съобщава производителят.

GSK обявява, че ще направи тази ваксина достъпна в САЩ, само ако бъде указана от Органа за напреднало биомедицинско развитие и изследвания (BARDA) към Министерството на здравеопазването.

Моновалентната ваксина срещу вируса на грип A (H5N1), с адювант, на GSK също получи разрешение за пускане на пазара в Европа и Канада съответно под марките Pumarix™ и Arepanrix™ H5N1 по данни на производителя.

Какво прави Европа

Европейската комисия съобщи пред „Дневник“, че има подписани предварителни договори за резервиране на дози в случай на пандемия с производителите на ваксини срещу пандемичен грип GSK и Seqirus UK (част от CSL).

При евентуалното обявяване на грипна пандемия от СЗО, компаниите ще актуализират своите ваксини, за да се насочат към действителния щам на вируса, причиняващ пандемията.

Графикът за доставка на тези ваксини варира в зависимост от договора, съобщи Комисията в писмен отговор до „Дневник“. Най-ранната доставка ще бъде в рамките на осем седмици след обявяването на пандемия от СЗО. Съответно компаниите се ангажират да са готови с актуализирани ваксини в същия срок след като получат достъп до щама на пандемичния вирус.

В договорите са фиксирани и крайните срокове за доставка на всички запазени дози ваксини, съобщи още Европейската комисия.

Какво има на европейския пазар

Засега обаче в Европа няма реално съществуващи ваксини срещу птичия грип, които да могат да се прилагат върху хора.

Разрешителни за употреба имат две ветеринарни ваксини:

•       Nobilis Influenza H5N2: инактивирана H5N2 ваксина за домашни птици, разрешена чрез централизирана процедура, което означава, че разрешението е валидно и за държавите от Европейското икономическо пространство;

•       PA-OLVAC+I+E: инактивирана H6N2 и H9N2 ваксина за пуйки. Този продукт е разрешен чрез националната процедура в Италия.

Добрите новини

При пандемия производителите на ваксини биха изместили производството на ваксини срещу сезонен грип към птичия грип, като за разлика от COVID-19, когато трябваше да се изграждат мощности за производство, сега те са налични и имат капацитета да направят стотици милиони дози.

Много от потенциалните пандемични ваксини са предварително одобрени от регулаторите въз основа на данни от изпитвания върху хора, които показват, че ваксините са безопасни и предизвикват бърз имунен отговор, процес, който вече се използва при ваксините срещу сезонен грип.

Това означава, че може да не е необходимо да се правят допълнителни изпитания върху хора, дори ако трябва да бъдат променени, за да съответстват по-добре на щама, разпространен сред хората. Данните за това колко добре ваксините действително предпазват от инфекция ще се събират в реално време.

СЗО обяви, че има близо 20 лицензирани ваксини срещу по-разпространения щам H5 на грипа. Съществуващите антивирусни лечения за вече заразени хора също ще помогнат за смекчаване на въздействието.

…и лошите

В същото време преминаването към широкомащабно производство на специализираната ваксина за птичи грип може да отнеме месеци, казаха производителите. Някои потенциални инжекции използват традиционен метод, които изисква отглеждане на вируса, използван във ваксините, в кокоши яйца в продължение на четири до шест месеца.

„Създаването на първата доза е най-лесното. Най-трудното е производството в големи количества“, каза Раджа Раджарам, ръководител на глобалната медицинска стратегия в CSL Seqirus пред Ройтерс.

Експертите отдавна се застъпват за нови подходи при разработването на ваксини, както за сезонен, така и за пандемичен грип. COVID доказа потенциала на иРНК технологията да се адаптира по-бързо към променящите се вируси, тъй като ваксините използват генетична информация от патогена, вместо да се налага да отглеждат самия вирус.

Изследванията на „Модерна“ за иРНК ваксина всъщност започнаха с пандемичен грип и бяха модифицирани за COVID-19, обяснява Рафаел Нахбагауер, изпълнителен директор по инфекциозни заболявания в компанията.

„Модерна“ планира да започне малко изпитване върху хора на иРНК ваксина срещу пандемичен грип, пригодена за новия подтип на птичия грип, актуален за първата половина на 2023 г.

Нахбагауер добавя пред Ройтерс, че „Модерна“ ще е в състояние да реагира „много бързо“ при сценарий на избухване на световна епидемия, но все още няма договори.

„Би било преждевременно да подписваме нещо или да се ангажираме с нещо, което всъщност не можем да изпълним“, казва директорът.

Ваксинна солидарност

Здравните експерти предупреждават за по-тежки последици от евентуална пандемия от птичи грип в сравнение с тази от COVID-19 заради значително по-високата смъртност и първоначалния недостиг на ваксини.

„Потенциално бихме могли да имаме много по-тежък проблем с натрупването на ваксини и ваксиналния национализъм при избухване на грип, отколкото видяхме с COVID“, каза д-р Ричард Хачет, главен изпълнителен директор на Коалицията за иновации в готовността за епидемии (CEPI), която помага за финансирането на изследванията за ваксини пред Ройтерс.

Международна рамка за пандемичен грип разпределя 10% от глобалните доставки за Световната здравна организация, които да бъдат споделени между страните с ниски и средни доходи. След СOVID-19, когато богатите държави задоволиха първо своите нужди, преди да помислят за по-бедните, сега СЗО търси гаранции за 20% глобално снабдяване за други видове пандемии.

Агенцията на ООН заяви, че е подписала правно обвързващи споразумения с 14 производители за 10% от тяхната бъдеща ваксина срещу пандемичен грип в комбинация от дарени дози и дози, които агенцията ще закупи на достъпна цена. Споразуменията включват шест от най-големите производители на ваксини за сезонен грип, като GSK, „Санофи“ и CSL Seqirus, съобщи СЗО.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.