Ники Василев се изцепи: Държавата да брои по 20 бона за всяко бебе

Идея как да бъде насърчена раждаемостта у нас и спрян темпът на демографската катастрофа лансира бившият вицепремиер Николай Василев.

Той предлага за всяко новородено българче държавата да отпуска по 20 000 лв., а предложението му идва във времето на идеи преди изготвяне и приемане на бюджета за догодина.

„Всички детски градини в държавата да бъдат построени незабавно, да има информационна кампания за абортите. България има слаба раждаемост и най-много аборти в Европа. Може би има много семейства, които биха имали повече деца, ако бъдат подкрепени“, коментира бившият вицепремиер по NOVA NEWS.

„Нацията ни върви към математическо изчезване. Без драстични мерки за демографската политика, до средата на века ще бъдем максимум около 5 млн. души. Няма да коментирам изобщо структурния състав на нацията – етнически и други показатели“, заяви бившият министър на икономиката.

„Демографска пирамида за България не съм виждал, откакто съм се родил“, обясни Василев. По думите му в някои държави расте огромно младо поколение. „У нас най-младите хора са изключително малко и все по-малко се раждат. Много от тях емигрират. След Втората световна война броят на ражданията е бил почти 200 000 на година, но намаляването им започва още от 80-те години и след началото на Прехода вече драстично намалява“, разказа той.

Николай Василев подкрепи правото на миньорите да протестират.

„В държавата преобладава хаосът и лошото управление във всички сфери. И енергетици, и други професии имат право да протестират, но не е добре да го правят с блокади, защото другите граждани не са виновни“, обясни той по повод протеста на енергетиците.

И попита управляващите: „Помните ли какво пише в Плана за възстановяване и устойчивост? Защо сега първо внасяме документа в последния момент и после започваме преговорите? Ако идеологията е популистка – само с упражнение по харчене, резултатът ще бъде този“, каза Василев.

Той обаче подкрепя идеята на Асен Василев да отпадне 9% ДДС за ресторантьорите, след като финансовият министър настоява косвеният данък да се върне на ставката от 20%, както беше преди пандемията от коронавирус. Николай Василев попита защо не паднаха цените, когато ДДС-ставката беше намалена. „Никакви аргументи няма, за мен темата е приключена и това е загуба на обществено време“, обясни той, докато в същото време ГЕРБ и ДПС са против намерението на ПП-ДБ.

Василев обаче се обяви против вдигането на 15% на данъците за големите фирми.

Според него липсва коалиционна култура на управляващите, защото се представят идеи, които след това се оттеглят.

Финансистът е против идеята за схемата „донос-бонус“. Според него тя ще донесе повече негативи. Той предложи друга мярка, която се прилага в други страни – фирми и граждани, които са били изрядни за последната година, да не бъдат проверявани след това.

„Това ще стимулира изсветляването на бизнеса и хората“, смята Василев.

По темата за влизането ни в еврозоната Василев попита: „Ако тези хора твърдят, че са за еврозоната, къде им е кампанията“. И допълни, че в Хърватия има бум на икономиката, а не на инфлацията, след влизането на страната в еврозоната.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.