Nexo се оказа с три акта за особено големи задължения по ДДС

Три ревизионни акта за задължения в особено големи размери по Закона за данъка върху добавената стойност има на името на компанията „Ен Ди Ес“ ЕООД, която е българското дружество на нашумялата платформа за криптовалута Nexo. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Росица Велкова на парламентарен въпрос от депутати на „Възраждане“.

Велкова е единствена от трима министри, които отговарят по същество на депутатите – Крум Зарков и Иван Дермеджиев отклоняват въпросите с аргумента, че разследването се води от ДАНС и прокуратурата.

Дружеството е подало данъчни декларации за 2018, 2019, 2020 и 2021 г. с декларирана счетоводна печалба. В периода 2020-2022 г. са извършени три ревизии на фирмата, при които са издадени въпросните ревизионни актове за задължения. Според Наказателния кодекс под особено големи размери се разбират задължения, които надхвърлят 12 000 лв.

От трите акта е обжалван само един, като в този случай е извършена нова ревизия и издаден нов ревизионен акт, който вече не е обжалван и е влязъл в сила. Другите два също не са обжалвани. МФ потвърждава, че към ноември 2022 г. в дружеството се осигуряват 596 души. Депутатите са поискали данни за декларираната печалба, но това не е информация, която може да се предостави свободно. По същия въпрос обаче съоснователят на платформата Антони Тренчев казва следното в интервю за „Капитал“: „Ще ви кажа за печалбата на дружеството, за да няма спекулации – Nexo на ниво група има деветцифрена печалба в долари за 2021 г. Това е и което привлече интереса на инвестиционните банки, а видимо и на някои среди в България. Според консултантите ни вероятно ще добавим и още около 1 млрд. долара в приходите си, след като осъдим прокуратурата за този произвол“.

Преди два дни съдът намали значително гаранциите на двамата задържани по случая Nexo. Преди две седмици след спецоперация срещу криптобанката Nexo прокуратурата обяви, че четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група. „Тя е създадена с користна цел – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз“, обясни тогава зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.