„Некоалицията“ уведоми „Лукойл“: Анулираме концесията за „Росенец“

Правителството прие решение да уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за прекратяването на договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал „Росенец“, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Правителственото решение е било прието неприсъствено.

До него се стигна, след като Народното събрание гласува на 21 юли промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

С тези поправки става възможно прекратяването на концесията, дадена още през 2011 г. на „Лукойл Нефтохим“ да експлоатира пристанище „Росенец“, без да се иска одобрение от Еврокомисията. Законовата промяна бе внесена и приета с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Президентът Румен Радев обаче сезира Конституционния съд за взетото от парламента решение за прекратяване на концесията.

Според Радев погазването на договори е нарушен принципът на правовата държава, освен това в мотивите той посочва, че „решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.