Не се знае докога Сарафов ще е с охрана

Не се знае докога зам.-главният прокурор Борислав Сарафов ще бъде охраняван. Той сам преценил, че има нужда да го пазят, защото се почувствал застрашен.

Охраната на заместник главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов е осигурена при условия на неотложност. Докога ще остане с нея, засега не е решено, заяви в отговор на депутатски въпроси в парламента служебният министър на правосъдието Крум Зарков. 

„Аз бях уведомен и предприех това решение още вечерта на 15 май. Вчера имаше заседание на Съвета по защита, изслушаха Сарафов и взеха решение за вида охрана. По нормалния ред сигналът за заплаха се получава от административния ръководител, но в случая се чувства застрашен от административния ръководител. Ще уведомим ВСС. Той е под охраната на Главна дирекция „Охрана“. Срок определен няма, ще бъде преразглеждано регулярно“, обясни Зарков. 

Той подчерта отново, че откакто е министър – около 10 месеца, не е отказал защита на магистрат и че вече е имал няколко такива искания. 

„Ситуацията действително е безпрецедентна, изключително неприятна, но имайки предвид, че наскоро избухна бомба до колата на главния прокурор, на мен ми се струва, че не трябва да се поемат каквито и да било рискове“, каза Зарков. 

Той не даде подробности дали според него има реална заплаха за живота на Сарафов и от къде би могла да дойде тя. Но подчерта: „Това, че сме назначили тази охрана, не значи нито, че приемаме, нито, че отхвърляме неговите твърдения (бел. ред.: Сарафов каза преди дни, че „познавайки добре Гешев, се страхува за живота си“).

По отношение на т.нар. вила на регентите в курорта Боровец, за която заместник-главният прокурор подаде сигнал, че се ползва само от Иван Гешев и до нея нямат достъп обикновените прокурори, Крум Зарков заяви, че министърът на правосъдието няма отношение към имотите, тъй като са към ВСС.

„През 2016 г. бяха направени промени в Закона за съдебната власт, които прехвърлиха управлението на имуществото на съдебната власт от министъра на правосъдието към Висшия съдебен съвет (ВСС). Впоследствие в изпълнение на тази законова промяна са взети редица решения на ВСС, едно от които е това от 8 юни 2017 г., с което се възлага стопанисването на имоти на административни ръководители. Сред тях е и имот в к. к. „Боровец“. Какво се е случвало с този имот, как е стопанисван и дали е използван за целите на прокуратурата като институция или за други цели, аз не разполагам с такава информация. И други органи са сезирани за начина, по който е ползван имотът, но това е било отговорност на главния прокурор през цялото време“, обясни Зарков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.