Не е за вярване: Пенсиите скочиха с 32% за година

Ръстът на пенсиите през миналата година изпреварва инфлацията, но увеличението на доходите от заплати значително изостава от покачването на цените, показват данни на Националния статистически институт.

Средният доход на човек за цялата 2022 г. е 9008 лв., което прави по малко над 750 лв. на месец. Сумата е доста малка, като се има предвид, че средната заплата за декември достигна 1947 лв. Но ако в семейството има деца, безработни или пенсионери, средният доход на човек намалява значително, дори някой от родителите да получава висока заплата.

Доходите от пенсии формират 33,7% от парите в домакинските бюджети, показват данните на НСИ. Оказва се, че всеки трети лев в джоба на българите идва от пенсии. Ако към пенсиите добавим обезщетенията за безработни, добавките за деца и останалите социални помощи, се оказва че 35,8% от доходите в страната идват от държавната хазна.

За цялата 2022 г. доходите от пенсии в семейните бюджети са нараснали средно с 31,5% спрямо предходната 2021 г. Като махнем средногодишната инфлация за миналата година, се оказва че реално доходите на българите от пенсии са нараснали с 14 на сто. Съвсем различна е ситуацията при доходите от заплати. През миналата година те са се увеличили само с 10,8%. Това е доста по-малко от инфлацията. Което означава, че реално хората на заплата са обеднели в резултат на повишението на цените.

С парите от заплати, които влизат в семейните бюджети, българите могат да купят по-малко стоки и услуги спрямо година по-рано. Вместо, като работим, стандартът ни на живот да се подобрява, реално работим, а обедняваме. Това е резултат от изпускането от контрол на инфлацията през миналата година, когато цените нараснаха близо два пъти повече от средното поскъпване за страните от ЕС.

Заради покачването на цените хората търсят възможности за допълнителни доходи извън основната заплата. През миналата година доходите от работа извън заплатата са се увеличили с 45%. Въпреки това, тези доходи имат много малък дял в бюджетите на домакинствата.

Докато част от българите са принудени да теглят от спестяванията си, за да закърпят семейния бюджет, други трупат пачки в банките. През миналата година всеки е изтеглил средно по 376 лв. от спестяванията си. Това е с 35 повече спрямо изтеглените пари през предходната година и близо два пъти и половина повече спрямо 2013 г., показват данните на НСИ.

Успоредно с това значително нарастват влоговете в банките. През миналата година всеки българин е внесъл на влог в банка средно по 651 лв. Това е с 22% повече спрямо предходната година и близо девет пъти повече спрямо 2013 г. Разбира се това са средни данни. Някои хора теглят от спестяванията си, а други трупат още по-големи суми на влог. Оказва се, че по време на рекордно високата инфлация част от хората са внесли рекордни суми по банковите си сметки, а други се чудят как да оцелеят на фона на покачващите се разходи за издръжка на живота.

Заради изоставащия ръст на заплатите спрямо пенсиите, намалява делът на доходите в семейните бюджети, който осигуряват трудовите възнаграждения. Заплатите формират само 53,9% от доходите на българите. През 2019 г., последната година преди пандемията, заплатите формираха 56,6% от всички доходи на хората. Но пенсиите започнаха да нарастват по-бързи и съответно ролята на заплатите за доходите на домакинствата намалява.

Вдигнаха парите за пенсионерите 2,5 пъти

За период от 10 години доходите на хората от пенсии са нараснали близо 2,5 пъти, показват данните на НСИ. Именно при доходите от пенсии е най-голямото увеличение за такъв дълъг период от време.

За цялата 2022 г. средният доход на човек е 9008 лв., което прави малко над 750 лв. на месец. За 2013 г. средният доход на човек е 4814 лв., или по малко над 400 лв. на месец. За период от 10 години увеличението на доходите на българите е 1,9 пъти, изчисляват от НСИ. С 1,9 пъти са нараснали и доходите от заплати. Но увеличението на доходите от пенсии в семейните бюджети е значително по-голямо от ръста на заплатите.

Като вземем предвид инфлацията, реалният ръст на доходите за 10 години е с 46,2%, изчисляват от НСИ. Това се дължи на добрите за икономиката години в периода преди пандемията. През миналата година инфлацията беше изпусната от контрол, което доведе до много негативни за икономиката процеси – част от хората обедняха, а други спечелиха значителни суми в резултат от покачването на цените.

Повишаването на пенсиите допринася за това разликата между доходите на най-богатите и най-бедните хора в страната да не е още по-голяма. Но за повечето хората на заплата високата инфлация реално намалява доходите им.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.