Не е вярно, че сме с най-много собствени жилища в Европа, ето кой води класацията

Въпреки че България е страна, в която сравнително голям процент от хората имат собствено жилище, в Европа има цели 6 държави, в които този процент е по-висок. Най-много – 93,1% от населението, притежава собствено жилище в Румъния, следвана от Словакия, Хърватия, Унгария, Литва и Полша. В България 84,3% от хората живеят в жилище, на което са собственици, става ясно от статистиката на Евростат.

Класацията е направена от Compare the Market Australia и от нея излиза, че в другия край на това подреждане са богатите страни-членки на ЕС, като Германия, Дания, Австрия, Люксембург и Франция. В Германия например съвсем малко над половината от хората обитават собствено жилище – едва 50,4%. В Австрия са 55,3%.

В класацията много ясно си личи съотношението между средната цена на квадратен метър и процента на собственост – колкото по-висока е цената, толкова по-малко хора могат да си позволят да си купят собствено жилище.

Евростат установи, че миналата година 68% от населението на ЕС е живяло в собствено жилище, а 32% от гражданите на ЕС са били под наем.

Собствениците на жилища са мнозинство в 26 страни от ЕС. Отдаването под наем е по-разпространено само в Германия, където 53,3% от населението живее под наем.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.