Не било само хибридна атака: Има задържани за бомбения тормоз

В различни градове на страната има задържани за подадени бомбени заплахи, но те очевидно не са част от каналите, от които идват хибридните заплахи, каза пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев във връзка със сигналите за поставени взривни устройства в училища в страната през последните дни.

Министърът подчерта, че заплахите представляват хибридни атаки, „те търсят популярност, за съжаление намират такава и провокират и други хора да се включат“.

„Призовавам за спокойствие. Не отчитаме реална заплаха към настоящия момент, нека хората гласуват спокойно“, заяви още Демерджиев.

По думите му МВР ще направи всичко необходимо хората да стигнат до сградите и да гласуват в неделя, без да има никаква опасност. Министърът на вътрешните работи увери, че няма да се стигне до хаос и затваряне на секции при сигнал за заплаха.

„Препоръчвам децата да си извършват занятията, това зависи, разбира се, от директорите, но утре ще приемем процедура съгласно която МВР и службите ще приемат ангажимента да преценяват реалната опасност, така че няма да се стигне до затваряне на училища и до пропускане на занятия“, добави още министър Иван Демерджиев.

Той каза, че утре, след като се приемат правилата, обществеността ще бъде информирана за начина, по който ще се процедура.

По-рано днес от Областната дирекция на МВР в Сливен съобщиха, че 4 петокласнички от Нова Загора и седмокласник от Сливен са установени като податели на фалшиви сигнали за бомби в две училища.

Пред органите на реда те обяснили постъпката си с нежелание да посещават учебните занятия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.