НАПАСТ: Ало измамници ни удрят от Гърция

А ло измамници ни удрят от Гърция. В последните няколко месеца има бум на този вид престъпления, отчитат от МВР. Причина нашите ало терористи да въртят от южната ни съседка е фактът, че там сим картите се продават без ограничение за бройка. Има оперативни данни и че се е възстановило и гнездото на родните ало измамници в Румъния.

„Жертви на телефонните измами обичайно стават най-уязвимите хора от обществото – възрастните и децата. Телефонните измами са т.нар. „екзотични престъпления“, тъй като се извършват предимно от организирани престъпни групи и ощетяват не само български граждани, но и граждани на други държави от Европейския съюз. Тези групи действат основно от територията на съседни на страната ни държави като Румъния и Гърция”, заяви пред „Телеграф“ говорителят на главния прокурор Сийка Милева (виж карето).

Напаст

Средно по трима-четирима човека над 70-годишна възраст стават жертви на телефонни измами на седмица. Случаите обаче зачестяват, като основно се набират хора от Великотърновска, Монтанска, Врачанска, Видинска и Варненска област, разказаха полицаи от Главна дирекция „Национална полиция“. По думите им бандитите действат по двата до болка познати сценария – ранен в катастрофа и помощ на полицията за залавяне на ало измамници“. „Няма нищо ново, което да са измислили. Звънят, представят се първо за роднина, после за лекар или полицай, който разследва банда за ало измами. При последните няколко случая сумите, които са успели да вземат от пенсионери, варират между 10 и 30 000 лв.“, допълниха криминалистите. По думите им повечето стари хора не гледали, че на дисплея им се появява гръцки или румънски номер.

Смес

Освен българи под ударите на родните ало бандити попадат и чужденци. Последният случай е от две седмици в Гърция. Там на 12 години затвор беше осъдена наша измамница, за която било доказано, че играе ролята на касиер на организирана престъпна група. Интересното е, че тя ползвала румънски телефон, за да говори с аверите си. ОПГ-то действало няколко години. В съда били доказано 17 престъпления в Солун. Общата сума, оскубана от жертвите, е над 300 000 евро. Освен българката били арестувани и няколко членове на групата, които обаче още не са изправени пред съда. Мадамата попаднала в обсега на гръцките ченгета точно докато прибирала поредната сума от измамен.

Трудност

Криминалисти разказаха, че в момента е трудно да се разследват и разкриват телефонни измами, особено с чужди карти. Причината е, че не се работят от екип, а от единични оперативни работници. „Нямаме капацитет да разследваме в друг район, а само в този, в който е извършено предаването на парите. Ако звънят от Гърция или Румъния, пък съвсем сме с вързани ръце. На практика може да се стигне най-много до мулето, което взима парите. Ако шефът му е в кв. „Нов път“ във Видин, а той прибира сумата от София, няма как да го хванем“, обясниха униформени.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред „Телеграф“ :  Наблюдаваме завръщане на този род престъпност

„В тежката борба с телефонните измамници бяха ангажирани редица български институции, които обаче, за разлика от сега, работеха единно под ръководството на Специализираната прокуратура. Един от най-големите успехи на Специализираното правосъдие беше именно драстичният спад на телефонните измами. Взаимодействието между МВР, КПКОНПИ, ДНСК, банковите институции, дори с подкрепата на мобилните оператори беше на изключително високо ниво. Помните, че на ден имаше десетки случаи на измами. Възрастни хора хвърляха спестяванията си, които са събирали цял живот, през терасите. Или ги оставяха до кофи за боклук. За съжаление сега наблюдаваме завръщане на този род престъпност“, обяви пред „Телеграф“ говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя призова гражданите да бъдат бдителни, защото извършителите стават все по-изобретателни. „Те събират информация за жертвите предварително, като често, за да спечелят доверието им, казват, че са служители на държавни институции. Запомнете, няма държавна институция, която да иска предоставянето на пари по телефон“, допълни Милева.

МВР: Никога не искаме пари

„МВР никога не иска пари от хората под какъвто и да било предлог. Ако някой ви поиска или се представи по телефона за полицай, алармирайте незабавно на тел. 112“, призоваха от силовото министерство. Оттам допълниха, че особено пенсионерите трябва да бъдат бдителни, да не вдигат на чуждестранни номера, защото става въпрос за измама. „Ако някой се представи за доктор или полицай, не му вярвайте. Затворете и веднага наберете своя близък, за когото твърдят, че е ранил човек“, посъветваха от МВР.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.