НАП си раздаде рекордни бонуси

През тежката и изпълнена с кризи 2022 година в НАП отново са били раздадени солидни бонуси – цели 35 млн. лева. Това разкри гражданското сдружение БОЕЦ, което за поредна година осветява щедрото допълнително  материално стимулиране (ДМС) в приходната агенция. 

„Бонусите в НАП, са почти два пъти повече от военната помощ, която България предоставя на Украйна по предложение на МО след решение на парламента“, коментират от БОЕЦ, като посочват, че президентът Румен Радев и военният министър Димитър Стоянов обясняваха миналата година, че България е прекалено бедна, за да дарява.

Сумата на премиите за данъчната администрация е абсолютен рекорд. За сравнение бонусите за 2021 г. бяха общо 32 млн. лева.

През миналата година НАП е поставила и друг рекорд, свързан с автопарка й. Колите на агенцията са се увеличили с 24 до 243, а пробегът им е отбелязал огромен скок – навъртели са 6 421 276 километра, което е 4 пъти повече в сравнение с  2021 г.  Излиза, че всеки автомобил всеки ден е изминавал по над 100 км, пресмятат от БОЕЦ.

Кой колко

Активистите на сдружението са получили всички тези данни по официален път –  след като са ги поискали от НАП по реда на Закона за достъп до обществена информация. На един от конкретните въпроси – какви бонуси са взели Румен Спецов и Борис Христов (двамата ръководители на данъчната агенция през 2022 г.), НАП е отказала да отговори.

„Михайлов отказва да ни предостави тази информация с аргумента, че тя представлява лични данни. Отбелязваме само, че гражданите му плащаме заплата, а за бонусите, които получава, не знаем кой и как ги определя, но те пак са от нашите пари“, коментира председателят на БОЕЦ Георги Георгиев.

Прави впечатление, че над половината от сумата на ДМС-тата за миналата година – 12.6 млн. лева, е отишла за  централното управление на НАП, а в него работят само 1873 от всичките 7895 служители на приходното ведомство.

През миналата година инспекторите на НАП са разкрили допълнителни задължения по ДДС за над 131 млн. лева плюс още над 38 млн. лв. от корпоративен данък, посочват от агенцията в отговорите си до БОЕЦ. Няма обаче отговор на въпроса колко от  установените задължения са събрани и какво реално е влязло  в бюджета. Данъчните обещават да предоставят тази информация допълнително.

Гражданското сдружение е публикувало получените данни от НАП на страницата си във Фейсбук, като ги е придружило о с критична оценка за работата на агенцията:

„НАП близо две години не може да приключи ревизиите по сигнала на БОЕЦ за онази къща в Барселона. На 28 май 2021 г. сезирахме агенцията, като предоставихме данни и документи, удостоверяващи внасянето в брой на 1.75 млн. лв. в активите на дружеството – собственик на къщата, от Георги Йовчев –  баща на Борислава Йовчева, обитавала луксозния дом в Барселона. Липсва публична информация за произхода на тези средства и как един обикновен водопроводчик е придобил тази сума, за което сезирахме НАП и МФ и поискахме официална проверка има ли връзка между Бойко Борисов,  прословутата къща в Барселона и Борислава Йовчева.  Повече от седем месеца бившият директор на НАП Румен Спецов и сегашният Борис Михайлов  мълчат. Прокуратурата и Гешев също мълчат и превеждат едни документи от испански“, се посочва в публикацията.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.