Най-младият член на Менса Иво Кирков започнал да чете сам на 2 г.

Иво Кирков е най-младият член на Менса България към март 2023 г., разказа за БТА бащата на детето Георги Кирков. Приет е с максималния възможен резултат – 99-и персентил, обясни гордият родител.

Резултатите от тестовете в Менса се измерват в „персентил“, а не в „точки“, обясни той. Персентил е новата мерна единица, която няма различни тълкувания. Коефициентът на интелигентност (IQ) може да се мери по различни начини. Един човек може да изкара на даден тест 130 точки и това да е много, а на друг да изкара 150 точки и това да не е толкова много. Затова измерването в точки е премахнато и се работи само с персентил, допълни Георги Кирков.

Максимално възможният резултат е 99-и персентил. Простичко казано, не може да има стотен персентил, защото персентилът мери от каква част от хората, положили този тест някога, въпросният кандидат се е представил по-добре. Той не може да се представи по-добре от 100% от хората, защото това значи да се е представил по-добре от самия себе си, а това математически е невъзможно. Затова максималният резултат е 99-и персентил и това е и резултатът на Иво, каза още таткото на най-младия член на Менса България.

Иво се научава да чете, когато е само 2-годишен

Иво Кирков се научава да чете, когато е само на 2 години. „Ние си мислехме, че това е нормално, но се оказа, че не е чак толкова стандартно“, разказа Георги Кирков. Няколко национални медии проявяват интерес към момчето и оттам нататък започват да му се случват много интересни неща, както ги определя баща му. Иво започва да се занимава с актьорско майсторство и да се да се снима във филми, сериали и реклами.

На снимачната площадка на една от рекламите режисьорът забелязва потенциала на Иво и споделя с родителите му, че в Менса България правят тестове за деца.

„Ние дотогава не се бяхме сетили, не ни беше минало през ум да го пратим. Иво, чувайки за тази работа, си намери на международния сайт на Менса примерния тест. След като го реши, ме извика. Не помня колко беше изкарал, но беше доста висок резултат дори за възрастен човек. Тогава ми стана ясно, че трябва да се яви на тест на за Менса“, разказа Георги Кирков.

Резултатът на истинския тест е максималният възможен – 99 персентил, което дава на 9-годишния Иво възможност да стане най-младият член на Менса България.

Иво има разностранни интереси – от аквариуми до математика

Иво е в трети клас и има разностранни интереси и хобита, разказа още баща му. Една от страстите му е математиката. Освен това обаче той се увлича по диворастящи гъби, аквариуми и акваристика.

Хуманитарни науки Иво още не е учил – не е учил химия, не е учил физика и няма как да има увлечение към тях, тъй като не ги е учил в училище. Но математиката много я харесва, разказа Георги Кирков.

Иво обаче не прилича на другите деца, които се занимават с математика и непрекъснато се упражняват и решават задачи. Той не обича много да дълбае в едно нещо и съответно ние никога не сме го пращали на никакви уроци, не ходи по състезания, просто му се отдава, добави Георги Кирков.

Иво осъзнава постиженията си, но ги приема хладнокръвно и спокойно. Радва се, щастлив е, но не се вълнува, добави баща му.

Фокусираме се не върху постиженията на детето, а върху това какво той ще харесва

Родителите на Иво са на мнение, че едно дете не трябва да се „натиска“ в определена насока.

„Ако много се работи в някаква посока, това нещо омръзва и се износва. Иво не ходи на никакви частни уроци. Ние сме антиамбициозни родители. Аз не одобрявам свръхамбициозните родители – те се фокусират върху постиженията на детето. Ние се фокусираме не върху това, което ще постигне, а върху това какво той ще харесва, т.е. аз бих предпочел Иво да обича биологията и да не знае нищо по биология, отколкото да знае много биология и да я мрази“, добави Георги Кирков.

„Характерът му е такъв, че ние не можем абсолютно нищо да го накараме насила да прави, ако Иво не иска. Абсолютно своенравен е. Оставили сме го да си кара детството. Няма какво повече да направим от това. Може би аз дори съм по-недисциплиниран от него“, разказа още бащата на деветгодишното момче.

Защо Иво е такъв – може би е комбинация от фактори: от части се дължи на някаква форма на наследство, отчасти е някаква форма на късмет, отчасти е как му се е завъртял животът, каза още Георги Кирков.

Иво обича да чете енциклопедии. Чете и художествена литература, но е много придирчив. За нещата, които са му интересни, е изключително любопитен, но това не може да се каже за темите, които не са му интересни, добави баща му.

Иво има много разностранни интереси. „Когато беше малък, искаше да стане учен. Наскоро беше на едно събитие, свързано с технологиите и изкуствения интелект. Там явно му изкристализира идеята, че с възхода на изкуствения интелект, не знае какъв иска да стане, защото, според него, доста от професиите ще изчезнат. Така че текущият му отговор на въпроса „какъв искаш да станеш, когато пораснеш“ е, че иска да изкача да види какво ще е развитието на изкуствения интелект, за да види кое би имало смисъл, а пък и да се насочи кое харесва достатъчно“, добави Георги Кирков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.