Наглост! Липсват по 3 см от асфалта на магистрала „Тракия“

Тест от проверка на регионалното министерство на асфалта на АМ „Тракия“ на 2-ри и на 3-ти лот донесе министър Иван Шишков. На масата той показа т.нар. „ядка“ – специално изкопана част от пътя, която трябва да покаже реалното съдържание на настилката.

„Тогава проверката установи, че липсват между 12 и 17% от земната основа на АМ „Тракия“. По-лошо е положението на 3-ти лот – там липсват по-големи сегменти. Тази ядка от асфалта показва следното – по проект асфалтът трябва да е 220 мм трите пласта на настилката. Проверката показа, че асфалтът е между 185 и 190 мм, което е по-малко от 220 мм. Липсват 30 мм (3 см) в асфалта, но спрямо целия път заедно със земната основа липсата…“, каза Шишков в интервю за NOVA.

Министърът уточни, че недостигът от 12 и от 17% e в различните лотове.

„Стойността на двата участъка бе около 133 млн. лева. В тази цена влизат и мостове, съоръжения. Едната фирма е гръцка – където липсват 17%, а в участъка, строен от българска фирма, липсват 12%“, уточни регионалният министър Иван Шишков.

Проверката е инициирана от МВР, уточни служебният регионален министър. Според него трябва основен ремонт и на 3-ти, вероятно и на 2-ри лот. Проверката показва, че пътят няма параметрите, заложени по проект.

„Целта на проверките в София е да помогнем на софиянци, а не на политиците. Ще работим заедно със Столична община, за да може да бъдат завършени ремонтите в центъра, при това качествено и столицата да си получи парите.“

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в студиото на предаването „На фокус“ с Лора Крумова по Нова телевизия.

„Като направим проверка и ако се окаже че има проблем, Столична община ще има време да коригира грешките и така да не загуби европейското финансиране“, подчерта министърът. След коментар на водещата, че кметът Йорданка Фандъкова няма да се кандидатира за нов мандат, министър Шишков припомни, че точно в студиото на Нова тв той е предупредил, че е важно тези ремонти да приключат преди местните избори, за да не останат за следващия кмет. Ако това се случи, то може да се сравни с бомба, която ще избухне със страшна сила.

„Бил съм на много проверки, това не ми е първата“, каза още Шишков и допълни, че по този начин сам наблюдава процесите и лично се запознава с проблемите, за да се вземат бързи и ясни решения.

В интервюто архитект Шишков коментира и казуса с винетките за жителите на село Пролеша, община Божурище. По думите му и рамката, и камерите в този участък имат разрешение за строеж. Той обясни, че вече е провел няколко разговора с председателя на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание да бъдат направени изменения в Закона за пътищата, така че да не се плащат повече от три глоби в рамките на година.

Пред зрителите архитект Шишков изказа притеснения, че депутатите все още не искат да разгледат предложените от МРРБ нормативни текстове за т.нар. „търпимост“ на незаконните обекти. Защото, по думите му, има 95 пътя констатирани като незаконно строителство. „Единственият изход е да се узаконят и да се плати на строителите след проверка, работили по обектите. За да може държавата да тръгне в един законов ред и да върви напред“, категоричен бе Шишков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.