Наглост! Изловиха Борислав Сандов и Тома Белев с нова схема – двойно финансиране на проекти

Безобразията на бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов и неговия заместник Тома Белев, ръководещ Националния съвет по биологично разнообразие, започват да излизат наяве в поредица на Narod.bg.

Информатор от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предостави на редакцията документи, от които става ясно как се прави двойно финансиране на проекти – едни път с пари от бюджета, и втори път с кеш от Европа.

Зад схемите стоят именно спряганите като „зелени терористи“ Сандов и Белев. „Загрижените“ за природата ни „екоактивисти“ наскоро лъснаха в гнусна издънка – двамата са подписали острел на защитените от закона диви кози в ловно стопанство „Девин“.

Според информацията убитите животни са три – две мъжки и едно женско. Единият мъжки екземпляр е трофеен и е отстрелян от германския ловец Волфганг Жорден, пристигнал в България на 5 декември 2022 г.

„За 2022 г. във връзка с утвърден от министър Борислав Сандов протокол от заседание на Междуведомствена работна група са издадени 6 разрешителни за изключения на 6 стопанства за ползване на общо 28 бр. диви кози. Разрешителните са издадени от зам.-министър Тома Белев като оправомощено лице за издаване на разрешителни за изключения за защитени видове“, потвърдиха абсурда от МОСВ.

Сега наяве излизат и финансовите схеми, по които тандемът е работил в екоминистерството.

Според документите, с които Narod.bg разполага, в периода юни-август 2022, малко преди властта да отиде в ръцете на служебния премиер Гълъб Донев след падането на кабинета „Кирил Петков“, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов сключва няколко споразумения с научни институти и звена на БАН за възлагане на научни консултации по реда на министерско постановление №3 от 10 януари 2020 за създаване и функциониране на механизъм за възлагане и изпълнение на научни консултации от Българската академия на науките.

Особено обезпокоително е Споразумение Д-33-19 от 8 юли 2022 между МОСВ и Националния природонаучен музей (НПМ), с което на музея са възложени консултации и подпомагане на събирането, анализа и интерпретацията на данни за типове природни местообитания и видове за целите на Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие (НСМСБР) и политиката по опазване на биологичното разнообразие на стойност.

Забележете стойността на проекта – 4 191 940 лева!

На пръв прочит изникват няколко основателни въпроса:

1. Законосъобразно ли е сключеното споразумение?

2. За какво точно са похарчени над 4 милиона лева?

3. Кой е удостоверил, че въобще нещо е свършено?

4. Дали „съвършената работа“ не се дублира с вече финансирани от ЕС дейности?

5. Дали парите не са отишли за политическа поддържка, вместо за някаква научна работа?

От  Narod.bg обещават втора част на разследването за какви дейности са отчетени 4,2 милиона лева и дали не би следвало в интерес на всички финансирането да е публично чрез обявяване на обществена поръчка.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.