Над 700 хил. деца тръгват на училище в петък. МВР: Родителите да помислят за безопасни маршрути

Родителите да помислят за безопасни маршрути, по които децата им да стигат до училище, но и да ги снабдят със светлоотразителни дрехи за есенно-зимния период, в който се стъмва по-рано. За това призова главният секретар на МВР Живко Коцев на пресконференция в Министерския съвет заедно с премиера акад. Николай Денков, министъра на образованието проф. Галин Цоков и министъра на транспорта Георги Гвоздейков.

Полицейското присъствие около училищата в първите дни на учебната година ще бъде засилено.

Родителите да обърнат внимание на това къде играят децата им в свободното си време и да ги предупредят да пресичат внимателно, призова още Коцев. Освен за пътната безопасност, МВР ще проверява и за продажбата на алкохол и цигари в магазините около училищата, както и ще следи за евентуално разпространение на наркотици в близост.

Агенцията за пътна безопасност пък вече проверява автобусите и фирмите, които превозват деца. Досега са проверени 584 автобуса. Има издадени 200 предписания, но те са за малки технически повреди и няма констатирани сериозни нарушения, каза пък премиерът Николай Денков. Отделно на това вървят и проверки за това качеството на храната, която ще получават учениците.

“На 15 септември ще празнуваме в 2349 български училища, а 57 хиляди деца ще прекрачат прага на училището за първи път, а общо 702 хиляди деца ще са учениците от първи до 12 клас. За тях ще се грижат над 70 хиляди учители, а в 43 държави – 30 хиляди български деца ще се учат в неделни училища и две български държавни училища”, посочи премиерът Николай Денков.

През лятото са започнати ремонти в 747 училища, в 507 те вече са приключени, а в над 200 ще приключат до 15 септември. В 63 училища все още ще има ремонти, но те ще бъдат организирани така, че да не пречат на тържествата и на учебния процес след това, увери още премиерът.

Работим усилено по продължаване на дигитализацията на учебния процес. Освен медицинските бележки, има и още няколко дейности – всички учебници до 7 клас ще бъдат дигитализирани и налични в дигиталната раница до 15 септември. Някои издателства вече добавиха и помагала с виртуална реалност, припомни Денков.

Премиерът Николай Денков
Снимка: Пресцентър на МС
Премиерът Николай Денков Снимка: Пресцентър на МС

Министерството на труда и социалната политика отпуска и еднократна помощ за първи, втори, трети, четвърти и осми клас по 300 лева – те са разделени на две, едните са за първия срок, и ако те учат, ще бъдат получени през втория срок.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.