МВР е крило проблемите със смъртоносния фентанил досега

Според експерта Тихомир Безлов МВР е предпочело да не алармира обществеността за проблема с фентанила, въпреки че той съвсем не е от вчера.

Фентанилът беше очакван като много рисков наркотик още след като започна епидемията в САЩ преди десетина години. Виждайки мащабите ѝ и нивото на смъртните случаи, имаше сериозни опасения, че това може да се случи и в Европа, и в България, коментира експертът по въпросите за престъпността в България към Център за изследване на демокрацията Тихомир Безлов пред „Фокус“.

По думите му в предходните години е имало инцидентни залавяния на фентанил на българската митница.

В медийна публикация отпреди дни се алармира за девет смъртни случая във Варна в следствие на употреба на наркотични вещества. Те са регистрирани от началото на април до момента, като само за един от тях е потвърдено, че е заради дериват на фентанила, обясни експертът. Има информация за регистрирани количества фентанил от същия този период, а преди седмица отново във Варна са заловени две жени в момент на сделка на 200 грама дериват на фентанила.

Март месец от ГДБОП са заловили 700 грама. Значи МВР са предпочели да не коментират тази тема. И ако не е била тази реакция на общностите на наркозависимите и журналистите не поставиха темата, сигурно щяха да минат месеци преди да стане проблем“, коментира Безлов.

Той отбеляза, че към момента няма достатъчно данни за пътя на наркотика.

„Може да предполагаме, че някоя от големите световни престъпни организации, каквито са мексиканските картели, се опитват да вкарат фентанил в Европа и да търсят различни входни точки, а една от тези входни точки да е Варна. С някакъв процент от вкарания фентанил се заплаща за услугата за преминаването през България“, предположи експертът.

Фентанилът е около 50 пъти по-силен от хероина, което означава, че 2 милиграма е дозата, която може да доведе до летален изход, подчерта той. „2 милиграма са десетина кристалчета сол, т.е. изключително малко количество. От тук идва и проблемът с предозирането“, обясни Безлов.

Фентанилът е определян като евтин наркотик, тъй като с 1 килограм вещество могат да се направят около 100 000 дози, т.е. около 50 пъти повече, отколкото със същото количество хероин.

„С малки количества фентанил правите голямо покритие на наркопазара. За 2022 г. в САЩ имат почти 70 000 смъртни случая. Това е огромен проблем, той буквално е геополитически. Организмът реагира много бързо при предозиране, за 3-4 минути се смята, че се потискат центровете за дишане и се стига до задушаване. Когато започне кризата, има много малко време да реагирате“, обясни Безлов.

Фентанилът води до изключително силна зависимост и една от причините да бъде толкова търсен сред дилърите е фактът, че смесването му води до силна зависимост. „Независимо какво продавате – метамфетамини, кокаин, ако го смесите, по този начин закачате клиента си“, поясни той.

Експертът от Центъра за изследване на демокрацията посочи най-популярните у нас наркотици. Марихуаната е най-разпространеното психоактивно вещество в България и е изключително популярна сред младите хора, дори на възраст 12-13 години.

През последните години широка популярност добива кристалната форма на метамфетамин – кристал мет. Той се внася, но и произвежда у нас.

„Едно от предимствата му е, че не може да се смеси, тъй като няма как да се смесят кристалите му. Хората, които го употребяват, лесно стигат до зависимост“, посочи Тихомир Безлов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.