Моника, която дописва преференции, излезе от ареста

Задържаните членове на секционната избирателна комисия, които дописваха преференции в село Малорад, вече са на свобода с мярка „подписка“. Това е решил тройният състав на Окръжния съд във Враца, след като първоначалната мярка за неотклонение беше „задържане под стража“.

Срещу 34-годишната Моника Йорданова и 45-годишния мъж с инициали Ц. Ц. бе повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Бяла Слатина, за това, че в съучастие, като лица от избирателна комисия – единият, като председател, а другият, като член на секционна избирателна комисия Малорад, са преправили резултати от изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври.

Според съдебната институция не са налице комулативни предпоставки за най-тежката мярка за процесуална принуда, затова съдът е променил мярка за неотклонение на „подписка“, съобщават още от институцията.

От Окръжния съд обясняват, че макар към настоящия момент доказателствата да позволяват изграждането на разумно подозрение за авторството на деянието, за което са привлечени като обвиняеми, двамата няма опасност да се укрият или да извършат престъпление. Те са с чисто съдебно минало, нямат криминалистични регистрации, имат адресни регистрации и постоянно местоживеене в село Малорад, не са се укривали от органите на досъдебното производство, оказали са им пълно съдействие, дали са пред тях подробни обяснения.

Освен това и двамата работят и по отношение на тях са представени изключително позитивни характеристични справки от кметовете на с. Малорад и община Борован.

Двамата бяха задържани след сигнал до Общинската избирателна комисия – Борован за подправяне на изборни резултати в нощта на 29 срещу 30 октомври, който сигнал бе придружен със запис от видеонаблюдението от броенето на бюлетините. Вчера бе образувано още едно досъдебно производство в Бяла Слатина за нарушение на политическите права на гражданите в избирателна секция в Бяла Слатина.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.