Мнение: Борисов предостави базата в Камчия на Русия, но сега трябва спешно да си я върнем

Бившата посланичка в САЩ Елена Поптодорова настоя българската държава в спешен порядък да си върне от Русия собствеността и контрола върху зоната около Камчия.

„Час по-скоро България трябва да придобие обратно пълния контрол и собственост в зоната около Камчия, така наречения лагер „Камчия“, който беше безотговорно неразумно предоставен изцяло в контрол и собственост на Русия. Това е спешна задача на българските правителства“, заяви Поптодорова в интервю за Нова тв.

Предоставянето на базата в Камчия на московските власти беше договорено през 2008 г., а първата база в руския комплекс беше открита през 2010 г. от тогавашния кмет на Москва Юрий Лужков и от тогавашния премиер Бойко Борисов.

В края на 2019 г. външният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че РФ иска да придобие комплекса. Тукашни партии неведнъж призоваха да се отнеме от руснаците комплекса, като още тогава Атлантическият съюз в България призова българските власти да национализират Камчия, защото имало опасност да се превърне в руска база на влияние.

Покрай инцидента между Русия и САЩ във въздуха сега и войната в Украйна Поптодорова отново повдигна темата, като я изведе като спешна задача пред следващото правителство.

Тя призова и за приемането регламент за сигурност на морската зона на Черно море. Инцидентът с американския дрон в Черно море е само началото на такива, които ни очакват. И САЩ, и Русия ще се опитат да намалят драматизирането на случилото, за да не се усложнява обстановката в региона, смята Поптодорова.

Тя е категорична, че руското действие срещу американския безпилотник е целенасочено.

„Черно беше възприемано като „руско езеро“. Езеро на кремъл отдавна в стои в аналите и в тревогите на международните анализатори и световната политика. Войната в Украйна оголи спешната необходимост от такова регламентиране. Това не е краят на инцидентите, а началото на инцидентите“, заяви Поптодорова.

„Русия е избрала да обяви едностранно пространството около Крим, едва ли не, забранено за полети. Това отново отваря голямата тема за регламентиране въобще на сигурността в района в Черно море, каквато няма“, каза анализаторката, като даде пример с Балтийско море, където това не е така и е регламентирана зона.

„Там има договорености за избягване на подобни инциденти. Това е една много спешна, неотложна и задача, която стои пред дипломацията, но това не може да се случи и без участието на военния компонент. Настоявам на цялостно оглеждане на обстановката в черно море, защото нямаме никакви регламенти и договореност“, добави Поптодорова.

Тя прогнозира, че след случката с дрона „и руската, и американската страна ще опитат да дедраматизират и депреувеличат последиците от инцидента със сваления американски боен дрон, защото всяка по-остра реакция само би усложнила отношенията не само между двете държави, но и в региона“.

„Но няма съмнение, че това е умишлено и целенасочено действие, то е съвсем целенасочено извършено срещу въпросния дрон. То е съвсем целенасочено извършено срещу американския дрон. Големият спор е за нарушение на въздушното пространство“, коментира Елена Поптодорова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.