Министрите искат мерки срещу призивите за насилие, които се сипят от „Възраждане“

Депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция, припомни правосъдният министър

Спешни мерки срещу агресивните послания и призиви за насилие от „Възраждане“ поиска кабинетът „Денков“.

Нека не провокираме насилие и омраза сред българското общество, призова вътрешният министър Калин Стоянов, а правосъдния министър поиска проверки и разследвания за призивите на насилие.

В позиция от името на целия кабинет Денков заяви, че поведението на партия „Възраждане“ през последните седмици е неприемливо и апелира те да се върнат към действията, „които съответстват на законите на страната“.

Той цитира изказване на доайена на българската философия проф. Георги Фотев на медиен форум за политическата ситуация в страната, в което се казва:

„Българският парламент не е неофашистка партия. Тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности каквито са и фундаменталните български ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите.“

Денков призова и другите институции и партии да вземат отношение. Става дума за определени изяви на членове на партията към насилие, включително спрямо други политици в парламента, които са започнали преди две години, уточни Денков.

„Но през последния месец виждаме непрекъснато активиране на тази агресия, включително с публични постове от лидера на партията, включително с призиви за използване на насилие, което се прояви и по улиците, включително със забрана, която, разбира се, е нелегитимна, към народни представители да направят изказвания от трибуната на НС“, каза премиерът.

Той припомни, че историята на човечеството започват с малки акции от този тип. Затова от МС заявяват за напълно неприемливо подобен тип поведение и част от действия изискват проверка за евентуално нарушаване на закона.

„За МВР от особена важност е да няма физическа саморазправа и сблъсъци по време на различни протести. тук искам да благодаря на всички полицаи, които не допуснаха това да се случи в последните дни и седмици въпреки множеството масови мероприятия“, каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Той благодари на полицаите, които охраняваха масовите мероприятия през последните седмици.

Протестът е допустима форма на изразяване, всеки има право да протестира, но не следва тези протести да водят до ескалация на напрежението, заяви Стоянов. Той увери, че служителите на МВР са подготвени и знаят кога и как да се намесят, когато има сигнали или индикации за престъпления. „За всички случаи, при които има по безспорен начин констатирани неправомерни действия или бездействия от страна на служителите на МВР, няма да се поколебая да взема мерки по отношение на тях“, каза министър Стоянов.

„Лично съм разпоредил на директорите на областните дирекции на МВР да бъдат особено внимателни и да се намесват тогава, когато тогава, когато има отявлени провокации към бунтове, напрежение и насилие“, каза той.

Правосъдният министър Атанас Славов коментира, че „депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция, а използването му за заобикаляне на административна или наказателна отговорност, е злоупотреба с правото“.

Той поиска проверки и разследвания за призивите на насилие.

„Не може като демократично общество насилието в политическия процес да стане норма“, категоричен е правосъдният министър.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.