Министър Гвоздейков: Моряците от „Галакси лийдър“ са в хотел, организираме прибирането им

Моряците от отвлечения кораб „Галакси лийдър“ са добре и се прави организация за тяхното прибиране.

Информацията, която имаме от Министерство на външните работи за моряците от похитения в Червено море кораб „Галакси лийдър“ е, че те са добре, живи и здрави са и настанени в хотел. В момента се организира тяхното прибиране към България, каза в интервю за bTV министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Той добави, че действията по завръщането им се координират от Министерството на външните работи.

Товарният кораб „Галакси лийдър“ с 25 души екипаж бе похитен на 19 ноември м.г. от йеменските бунтовници хуси в Червено море. Сред похитените са двама българи – капитанът на плавателния съд Любомир Чанев и старши помощник капитанът Данаил Веселинов. „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) е управляван от японската компания „Нипон юсен“, но принадлежи на „Рей кар кериърс“, британска компания, контролирана от израелския бизнесмен Ейбрахам „Рами“ Унгар.

По думите на министъра преговорите за освобождаването на българските моряци от кораба „Руен“ също са на финален етап.

Плаващият под малтийски флаг кораб, който е българска собственост – „Руен“, беше взет на абордаж след инцидент в Арабско море край бреговете на остров Сокотра в Йемен в средата на декември м.г.

„Моряците са в добро здравословно състояние, няма проблеми и опасност за тях. Надяваме се в скоро време тази сага да приключи и корабът да бъде освободен. И дано такива варварски действия да бъдат в историята и да бъде намерен начин те да бъдат спрени“, добави Георги Гвоздейков.

„Шенген е възможност за високо икономическо развитие на България. Шенген дава възможност за бърз достъп до стоки и свободното пътуване на хората“, каза още транспортният министър.

По думите е било добро решение България да се съгласи с условията на Австрия, въпреки че страната ни беше „полуприета“ в Шенген.

„Австрия беше най-големият противник за влизането на България в Шенген. Всяка страна има своите вътрешнополитически настроения, които много влияят, но все пак трябва да бъдем благодарни от резултата“, каза Гвоздейков.

Министърът на транспорта гарантира, че ще се работи в изграждането на по-добро качество в сектора на БДЖ.

„Минималната заплата в НКЖИ и БДЖ ще се увеличи с близо 20%. До 8 януари трябва да приключи подаването на оферти за доставката на 8-те двуетажни влака“, каза Георги Гвоздейков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.