Министър Богданов: Няма да се откажем от ниски цени на 50 продукта въпреки КЗК

„Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добре цени за потребителите”. Това заяви икономическият министър Богдан Богданов пред NOVA.

Снощи стана ясно, че КЗК спира инициативата на икономическото министерство „Достъпно за вас”. КЗК посочва, че „стартираната инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципът на свободната стопанска инициатива”. Според комисията възможна мярка за справяне с ръста на цените би била „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на „Топъл обяд”.

„Нашата инициатива е да постигнем трайно ниски цени на 50 продукта от първа необходимост. Самата кампания е доброволна. Второ, кампанията не задължава една или друга верига да спазва определени тавани на цени. Ние създадохме основа за конкуренция между различните участници в инициативата, и то за тези 50 продукта от първа необходимост. Ние подготвихме първоначално юридическо становище, не виждахме необходимост да съгласуваме процедурата с КЗК. В крайна сметка дори част от веригите изразиха опасения за включването им в кампании”, каза Богданов.

Икономическият министър заяви, че в становището на КЗК нямало правни аргументи, а икономически разсъждения.

„Ние не залагаме цени. Ние им казваме, че се конкурират за тези 50 продукта”, каза Богданов.

От икономическото министерство са подготвили още вчера допълнително становище до КЗК. „Ще инициирам разговор”, допълни министърът.

„Не искаме участниците в инициативата да бъдат компрометирани. Не искаме и потребителите да са в ситуацията, както казва КЗК, да им се предлага само един топъл обяд. Още днес ще изпратим писмо до комисията за искане на среща, за да обсъдим притеснителните точки”, каза Богданов.

Той коментира и защо някои продукти като абсолютна стойност в България са по-скъпи отколкото в страни като Германия и Австрия.

„България вече е нетен вносител на хранителни продукти, произвеждаме все по-малко. Тези продукти, които в момента са на пазара, в не малка част са вносни, ние нямаме контрол върху веригата на доставки”, каза Богданов.

Критика по отношение на инициативата на Министерството на икономиката дошла и от синдикатите, които също смятали, че тя не е пазарна.

Министърът коментира и темата с цените на горивата, както и плащането на данъци от страна на „Лукойл”.

„Първо основанието, за да плати „Лукойл” пари във Фонда за енергийна сигурност, е един закон, който е приет в началото на тази година. Този закон не е влязъл в сила. Причините за това са две – първо, че са заложени ненужни заключителни разпоредби за нотификация на Европейската комисия. Има два етапа на нотификация. Първият беше завършен още март, но вторият не беше започнат тогава от служебния кабинет. Това е спирачката „Лукойл” да не е плащала до момента. Това е един и аргумент защо в момента не влизат финансови средства във Фонд „Енергийна сигурност””, каза министърът.

Дори и да бъде приета нотификацията, той не разбира как ще бъдат платени пари със задна дата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.