Минималната заплата скача от 1 януари 2024-а, ето с колко

Минималната заплата ще е 933 лв. от 1 януари. Това предлага правителството с постановление, което е качено за обществено обсъждане.

От догодина минималната заплата за първи път ще се изчислява по новото правило – тя да е 50% от средната в страната за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две на текущата. Това ще доведе до рекорден ръст от 153 лв. В момента минималната заплата е 780 лв.

По данни на НСИ наетите на минимална работна заплата към второ тримесечие на 2023 г. са около 442 403 души, намаляват с 5% на годишна база.

Служебното правителство направи работна група, която да създаде нова формула за минималната заплата, а социалният министър Иванка Шалапатова обяви, че работата ѝ ще бъде възобновена. В евродирективата за адекватни минимални заплати е записано, че тя трябва да е 50% от средната или 60% от медианната. Но има и допълнителни критерии като покупателна способност, растеж и разпределение на брутните заплати и др. Освен това трябва да се достигне и до 80% колективно договаряне.

Държавите имат 2 години срок, за да въведат евродирективата, който тече от октомври 2022 г.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.