Мика Зайкова в прав текст: Цените в България растат, защото има спекула

Икономиката на страната към края на 2022 г. не изглежда зле – повишава се износът, повишава се вносът, в рамките сме на 3% дефицит и това на пръв поглед изглежда добре. Днес излязоха данните от НСИ, че инфлацията е 16,9%. Обаче тези на пръв поглед добри цифри не бива да ни радват, защото това, което ще ни се случи през 2023 г., е диаметрално противоположно.

Това заяви в интервю пред БГНЕС икономистът Мика Зайкова.

Първо такъв износ за България повече няма да ни се случи, защото ние главно изнасяме горива, масла и други подобни атрибути от минерален характер, но нашата единствена рафинерия „Лукойл“ работи с руски петрол на дерогация. Имаме възможност да ползваме руски петрол още две години, но имаме забрана да изнасяме този петрол, да изнасяме неговите продукти в ЕС, в Г7 и САЩ. Това означава, че износът рязко ще падне, каза още Зайкова.

Това, което успявахме да внасяме, за да произвеждаме продукти, които могат да бъдат продадени навън, например това, което нашите военни заводи произвеждат, вече ще ни бъде трудно да го произведем, по простата причина, че то се базира на суровини от внос – желязо, литий и други редки метали, които трудно ще получаваме, защото нашият търговски партньор за тези суровини е Русия, а с Русия вече имаме отрицателен търговски баланс, допълни Мика Зайкова.

Тя посочи, че ако в България не ни чака рецесия, то ни чака застой. „При всички случаи вървим с бързи стъпки към рецесия и към нещо, което е по-страшно от рецесия, защото от страните в Еврозоната, които имат двойно по-ниска инфлация, ние имаме висока инфлация. Тя няма да намалее, може да забави своя темп, но ще продължава да расте, защото ние сме страна с отворена икономика и страдаме от внос на суровини и от износ на продукти с висока добавена стойност, защото имаме много скромни или никакви капиталови разходи за развитието на техниката и технологията на фирмите, която би могла да произведе продукти или услуги от нов тип – с висока добавена стойност“, подчерта тя.

По думите й ако не успеем да запазим нашата енергетика – „не поправим ПВУ и станем от страна износител на енергия в страна вносител на енергия, тогава нещата съвсем ще се усложнят“, категорична е тя.

„Ако 2022 г. е особена година, 2023 г. ще бъде изключително трудна. Инфлацията се качва и цените се качват, защото не става въпрос за влияние върху чисто икономически процеси – това, което се опитват да правят Централните банки, а в България става въпрос за спекула. Ако не беше тази спекула нашите цени щяха да бъдат по-ниски от тези в Румъния, Италия, Испания и Гърция на най-потребяваните стоки“, категорична е Зайкова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.