Мигрантски рекорд! 4267 африканци атакуват с лодки

Не спира имиграционният поток през Средиземно море към остров Лампедуза. Броят им в специалния център за настаняване надхвърля 4000 души, сред които 151 непридружени непълнолетни.

Последните три денонощия доведоха до абсолютен рекорд от пристигнали имигранти на остров Лампедуза –  4267  души. Положението в центъра за  временно пребиваване с капацитет до 400 души става невъзможно. Министърът на предприемачеството Адолфо Урсо, който е на почивка от няколко дни на Лампедуза, посети центъра и каза, че Европа трябва да подаде ръка на Италия. 

Префектът на  Агридженто, към който като провинция се води остров Лампедуза, Филипо Романо каза, че : „Лампедуза не може да приема други мигранти“, като уточни, че няма да има забрана за акостиране, за да не се създават допълнителни проблеми на имигрантите“.

Те са пренасочвани към други италиански пристанища и градове с фериботи, кораби на бреговата охрана и военни самолети. Отделно спасени край либийските брегове от кораби на неправителствени организации имигранти са откарани директно от тях към пристанищата на Бриндизи, Ливорно и Генуа.

Мигрантите са от Африка – Сенегал, Нигерия, Буркина Фасо, Гвинея, Северен Судан, Мали, и др.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.