Мегаскандал в „Майчин дом“: Изтичат лични данни на пациентки

Пореден скандал с изтичане на лични данни на български граждани!

В болница „Майчин дом“ започва вътрешна проверка по сигнал, подаден от Националната пациентска организация, за неправомерно изнасяне на лични данни от медицинска документация, съобщиха от лечебното заведение.

Сигналът до Националната пациентска организация е подаден от пациентка, лекувана в „Майчин дом“ през последния месец. За резултатите от проверката ще бъдат сигнализирани Министерството на здравеопазването и прокуратурата.

Ръководството на болница „Майчин дом“ създава комисия за проверка на случая, в която са включени представители на Българския лекарски съюз и на пациентски организации.

От болницата са сезирали и Етичната комисия към Българския лекарски съюз. Повторно към всички служители е разпространена заповедта от 2018 г. за съхранение на лични данни и спазване на изискванията и процедурите.

Последният одит в „Майчин дом“ приключи, съобщи по-рано министърът на здравеопазването Христо Хинков преди заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

По думите му констатациите на одита са, че болницата е в добро състояние, но има проблеми, свързани с управлението. В отговор на въпрос дали ще бъде сменен директорът на „Майчин дом“ министър Хинков каза, че трябва да се срещне с целия състав на лечебното заведение, за да прецени обективно и да разбере от какво произтича напрежението там.

Министър Хинков допълни, че вече се е срещал с представители на синдикат „Защита“, а предстои среща и с представители на Конфедерацията на труда „Подкрепа“.

В края на май т.г. министърът на здравеопазването в служебното правителство Асен Меджидиев каза пред депутатите от комисията по здравеопазване, че е назначил одит в „Майчин дом“. Дни преди изслушването на министър Меджидиев от синдикат „Защита“ организираха протест заради „оказване на административен натиск“ от страна на директора върху служителите в болницата.

Преди това д-р Елена Георгиева-Иванова беше освободена от поста временно изпълняващ длъжността началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) като от болницата съобщиха, че тя е отказала четири предложения да продължи работа като редови лекар в клиниката, настоявайки единствено да бъде началник на клиниката, без да покрива задължителното по закон изискване за позицията – да е хабилитирано лице.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.